ГоловнаКультура

У Парижі проведуть тиждень українського кіно

На фестивалі покажуть як сучасні, так і класичні фільми

У Парижі проведуть тиждень українського кіно
Фото: \www.jaime-lukraine.fr

З 8 по 15 квітня у паризькому кінотеатрі "La Filmoteque" триватиме тиждень українського кіно.

Про це на прес-конференції у Києві розповіли організатори фестивалю, інформує кореспондент LB.ua.

У рамках тижня українського кіно в Парижі покажуть як нові фільми, так і класичні. Зокрема, серед нових українських картин - "Український аргумент" Сергія Маслобойщикова, "Поводир" Олеся Саніна, "Брати "Вікторії Трофименко, альманах робіт студентів другого курсу університету ім. Карпенка-Карого "Чорний зошит Майдану" і збірка короткометражок-переможців кінофестивалю "Молодість" 2014 року - "Обличчя" Нікона Романченка, "Ніжність" Анастасії Максимчук, "Равлики" Марини Вроди, "Данина" Тетяни Войтович і "Люблю тебе" Нарімана Алієва.

Наголошується, що "Український аргумент" відкриє тиждень українського кіно. Це буде міжнародна прем'єра документального фільму Сергія Маслобойщикова про Майдан.

"Метою мого фільму було розповісти про людей, які стояли на Майдані, - розповідає режисер. - На Заході погано розуміють, що це були за люди, особливо, через призму російської пропаганди. Моїм завданням було вийняти ситуацію Майдану зі сфери ідеології і помістити у сферу нормального спілкування".

"Чорний зошит Майдану" містить роботи 13 студентів, які вчилися на другому курсі університету ім. Карпенка-Карого під час Майдану.

Крім того, у Парижі покажуть дві відреставровані картини: "Навесні" Михайла Кауфмана та "Шкурник" Миколи Шпиковського. Обидва фільми покажуть із новим саундтреком, написаним спеціально для фільмів сучасними композиторами - Олександром Кохановским і Марчином Пукалюком.

За словами директора Національного центру Довженка Івана Козленка, фільм Кауфмана обрали, по-перше, тематично, оскільки у Парижі триватиме "Українська весна", а по-друге, тому що "Навесні" - один із небагатьох фільмів, в яких зображено старий Київ.

"Шкурник" - це перевідкриття великого режисера Шпиковського, - розповідає Іван Козленко. - У ньому можна знайти паралелі з сучасними подіями: в ньому розповідається про життя обивателя в часи громадянської війни".

Організацією тижня українського кіно в Парижі займається МКФ "Молодість" і Фонд Ігоря Янковського. За словами Янковського, "такі події, як Тиждень українського кіно, необхідні, щоб розповісти про те, хто ми і що ми. Треба, щоб західне суспільство звернуло увагу на нашу історію, адже на Заході знають про нас через російське ТБ і пропаганду".

Фото: www.jaime-lukraine.fr

Нагадаємо, Тиждень українського кіно в Парижі відбудеться в рамках мультидисциплінарного фестивалю сучасної української культури "Україна - вільна сцена". Так, з 7 квітня по 7 травня у Парижі, окрім кінопоказів, відбудуться вистави театру ДАХ, концерт DakhDaughters, концерт творів Валентина Сильвестрова, виставка та книжкові презентації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram