ГоловнаКультура

"КримSOS" зніме документальний фільм про Джемілєва

Історія лідера кримськотатарського народу вийде на екранах навесні 2016 року.

"КримSOS" зніме документальний фільм про Джемілєва
Фото: Макс Требухов

Проект "КримSOS" зібрав на краундфандинговому майданчику BiggggIdea понад 150 тисяч гривень на документальний фільм про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

Як повідомили в "КримSOS", фільм про Джемілєва вийде через рік, у квітні 2016 року. Над ним працюватимуть продюсер Таміла Ташева, композитор Фіма Чупакін і журналіст Вахтанг Кіпіані.

Зйомки пройдуть у 10 країнах світу: Україні, Росії, Франції, Великобританії, Литві, Польщі, США, Туреччині, Чехії, Японії. Автори фільму мають намір поспілкуватися там із радянськими дисидентами, які мали досвід спілкування з Джемілєвим. В основу кіно ляже історія Джемілєва, розказана ним самим.

Нагадаємо, 71-річний лідер кримськотатарського народу Джемілєв за часів СРСР кілька разів був засуджений до тюремного ув'язнення за свої політичні переконання і провів за ґратами значну частину часу між 1966-м і 1986 роками.

У червні 1991-го на першому з 1917 року Курултаї Джемілєва обрали головою Меджлісу. Цю посаду він обіймав до 2013 року, коли його змінив Рефат Чубаров. Джемілєв також є депутатом Верховної Ради з 1998 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram