ГоловнаКультура

Музею Ханенків повернуть картину, вивезену нацистами у 1943 році

Фонд Фельдмана викупив полотно Пуленбурга "Аркадський пейзаж"

Картину голландського художника Корнеліса Пуленбурга "Аркадський пейзаж" повернули в Україну і передадуть столичному музею Ханенків.

Аркадський пейзаж
Фото: www.christies.com
Аркадський пейзаж

Про це розповів народний депутат України, відомий меценат Олександр Фельдман.

Це полотно було частиною колекції, зібраної українськими меценатами початку минулого століття - Богданом і Варварою Ханенками. У серпні 1943 року з Київського музею західного і східного мистецтв картину разом з іншими полотнами німці вивезли до Німеччини. У травні 2011 року на сайті одного з європейських аукціонів з'явилася інформація про продаж картини Пуленбурга. Вже через рік ідентичність картини остаточно підтвердили і почався процес її повернення в Україну.

Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана" взяв на себе фінансові витрати і всебічно сприяв поверненню шедевра в Україну.

"Картину викупили, перестрахували, найняли спеціальну компанію, яка привезла її в Україну", - розповідає Олександр Фельдман.

За словами мецената, ця акція є частиною програми "Спадщина", яку вже кілька років реалізує МБФ "Фонд Олександра Фельдмана" з метою збереження музейного фонду України і повернення в нашу країну втрачених культурних цінностей.

Зараз картина Корнеліуса Пуленбурга "Аркадський пейзаж" представлена в галереї "АВЕК" у Харкові в рамках виставки "Забути не можна. Повернути!". Її передадуть музею Ханенків після завершення виставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram