ГоловнаКультура
Спецтема
Дневник Docudays UA

Кінофестиваль Docudays UA відкриється фільмом про ДНР

Усього в програмі фестивалю - 79 фільмів із 36 країн

Кінофестиваль Docudays UA відкриється фільмом про ДНР
Плакаты фестиваля Докудейс
Фото: docudays.org.ua

Цього року ключовою темою ХІI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA стане пропаганда, а підтемами - війна, поствоєнне суспільство і проблеми, з якими воно стикається.

Про це організатори кінофестивалю розповіли на прес-конференції, повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами Романа Бондарчука, арт-директора кінофестивалю, символом Docudays UA обрали танк як зброю і як проектор, який показує кіно, символізуючи ідею того, що війна на Сході почалася задовго до першого пострілу.

Відкриється кінофестиваль фільм про ДНР "Handmade country", знятий британським режисером, який особисто представить картину на фестивалі. Знімали фільм у квітні минулого року. Ведучою церемонії відкриття стане Марічка Падалко.

Як повідомляли, в програму "Пропаганда" увійдуть три фільми: "Погляд тиші" Джошуа Оппенхаймера, "Це моя земля" Тамари Ерде і "Звідки береться пил і куди діваються гроші" режисерів Тійт Оясоо і Ене-Ліїс Семпер. У рамках "Пропаганди" пройдуть також кілька дискусій, на яких розкажуть про те, як розпізнати пропаганду і боротися з нею, як спілкуватися з правоохоронними органами і як поводитися на масових зібраннях.

Спеціальним заходом у програмі кінофестивалю стане кримський день, на якому вперше представлять фільм "Крим" про життя кримськотатарського народу і про наслідки окупації. Цього дня будуть обговорювати теми порушення прав людини в Криму в останній рік.

Традиційними для кінофестивалю залишаються конкурсні програми Docu/Життя, Docu/Право, Docu/Коротко, кожну з яких оцінить окреме журі. У конкурсній програмі фестивалю беруть участь 4 українські фільми. Також організатори розповіли, що 3 фільми на кінофестиваль привезуть із Росії.

До позаконкурсної програми увійшли 10 тематичних блоків. Цього року вперше представлять блок Docu/Діти, спеціальною програмою стануть покази Docu/Енергія і Docu/Хіти, а програма Docu/Art стане також лекційно-дискусійною платформою. В рамках цієї програми, до слова, покажуть фільм Віма Вендерса і Джуліано Рібейру Сальгадо "Сіль землі".

У рамках кінофестивалю Докудейс презентують дві фотовиставки: "Чуєш, брате?" Олександра Глядєлова про революцію і війну в Україні та проект "Грозний: дев'ять міст" Ольги Кравець, Марії Морін та Оксани Юшко, який досліджує наслідки війни в Грозному.

Стартує кінофестиваль Docudays UA 20 березня в Будинку кіно о 19:00. Цього року сеанси будуть починатися швидше - з 10:00, покази пройдуть на трьох майданчиках - у Будинку кіно, в "Кінопанорамі" та "Києві". Вхід на всі покази безкоштовний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram