ГоловнаКультура

Україна побудує власний павільйон на 56-й Венеційській бієнале

Офіційна назва українського павільйону у Венеції - "Надія!"

Україна побудує власний павільйон на 56-й Венеційській бієнале
Фото: EPA/UPG

На 56-й Венеційській бієнале Україну представить група молодих художників - Євгенія Бєлорусець, Артем Волокітін, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Анна Звягінцева, Відкрита група і Микола Рідний & Сергій Жадан зі спільним проектом "Сліпа точка".

Про це стало відомо на прес-конференції у PinchukArtCentre, присвяченій представництву України на Міжнародній виставці мистецтва у Венеції - La Biennale di Venezia, повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами першого заступника міністра культури Ігоря Ліхового, Мінкульт, який виступає комісаром національного павільйону, ще у жовтні 2014 року  визначив указом, що Україна братиме участь у 56-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва, незважаючи на те, що у зв'язку з економічною ситуацією Україна відмовилася від участі в кількох міжнародних проектах.

Кураторів - Бйорна Гельдхофа, Оксану Баршинову і Михайла Рашковецького - міністерство визначило ще під керівництвом Євгена Нищука. Пізніше, 19 лютого, стало відомо про вихід з кураторської групи національного павільйону Михайла Рашковецького та Оксани Баршинової.

Національний павільйон України розмістять на набережній Riva dei Sette Martiri, між Arsenale і Giardini, в тимчасовому скляному павільйоні. На сьогодні вже готовий архітектурний проект павільйону, розмір якого - 12х11 метрів. Будувати павільйон розпочнуть у квітні.

"Ми вирішили не виставляти роботи у старому павільйоні, а побудувати новий, прозорий, тим самим втілити нову прозору Україну, яка відкривається світу і запрошує всіх. Це меседж про надії на майбутнє і боротьбу за нову країну. Ми покажемо, як нові, так і старіші роботи, кожна з яких створювалася з глибоким художнім переконанням про ситуацію в Україні. Я розробляв концепцію, Оксана Баршинова і Михайло Рашковецький допомагали у відборі художників", - розповів куратор Бйорн Гельдхоф.

Виставкою молоді художники мають намір проголошувати надію на майбутнє України.

Цього року Міністерство культури не фінансує створення національного павільйону, тому участь України у 56-й Венеційській бієнале можлива виключно за кошти фонду Віктора Пінчука. Бюджет національного павільйону стане відомий лише після щорічного оприлюднення фінансового звіту фонду.

56-та Міжнародна виставка мистецтв у Венеції під назвою "All the World's Futures" відбудеться з 9 травня по 22 листопада 2015 року. Закрита презентація Міжнародної виставки триватиме з 6 по 8 травня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram