ГоловнаКультура

У Києві відзначили день народження Малевича

У столичній галереї відкрився проект "Inspired by Black Square"

20 лютого з нагоди сторіччя створення "Чорного квадрата" Казимира Малевича галерея "Мистецька збірка" представила груповий проект "Inspired by Black Square".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Куратори проекту Максим і Юлія Волошини запропонували українським авторам дослідити, чим же насправді є "Квадрат": великою авантюрою, філософською категорією або геніальним відкриттям. Мета виставки - донести, що "Квадрат" може служити для багатьох і джерелом натхнення.

"Експозиція дуже різнопланова. Тут представлені і живопис, і інсталяції, і скульптури, і фотографії, і навіть дизайнерський одяг. Особливістю виставки є й те, що взяли в ній участь як арт-класики сучасно українського мистецтва, так і молоді художники. Таким чином ми вирішили відзначити день народження Малевича, адже він народився 23 лютого і якраз цього року сторіччя "Чорного квадрата". Наш проект освітній і, я думаю, люди, які прийдуть на виставку будуть зовсім по-іншому сприймати Малевича, адже дуже багато хто переконаний - "кожен так може". Крім того, експозиція покликана донести ідею "мистецтво заради мистецтва" і в такий складний час дати відвідувачам джерело натхнення", - вважає Максим Волошин.

У проекті "Inspired by Black Square" взяли участь понад 30 авторів. На виставці представлені роботи А. Ройтбурда, Т. Сільваші, А. Животкова, А. Дубовика, Н. Маценко, Л. Козлова, Ю. Вакуленко, В. Хоменко, В. Шерешевського, М. Деяка, Б. Томашевського, В. Дейсун, В. Малини, А. Золотарьова, ZOI Group, О. Селищевої, О. Шинкаренко, Т. Боричок, М. Громенко, Л. Томіліна, В. Бика, Zabo, П. Веллер, Е. Рижих, О. Януль, А. Лідаговського та інші.

Кожна робота супроводжується текстовим поясненням - концепцією автора. Завдяки цьому глядач зможе більше дізнатися і зрозуміти ідею і сенс роботи.

Так, наприклад, Олексій Золотарьов представив скульптуру "Рух супрематизму" з іржавого металу, покликану показати безперервність руху крізь час і простір, у свою чергу Ольга Шинкаренко наповнила свій "Квадрат, який був чорним" етномотивами. Свою інсталяцію Ольга Януль створювала за допомогою зображень в Instagram, сприймаючи картинки як ікони нового часу з певним посилом, проханням або благанням.

А ось Надія Смирнова та Інна Продан з ZOI Group запропонували кожному відвідувачу взяти участь в акції-перфомансі.

"Коли заходить розмова про "Чорний квадрат", дуже часто люди кажуть "я теж так можу". Ми якраз і вирішили дати відвідувачам таку можливість. Наш проект називається "Супрематист... на хвилинку". Вже все готово - фарби, трафарети і кожен може намалювати свій квадрат. Мета акції - почати інтерактивний діалог з публікою на тему сучасного мистецтва і донести ідею, що сучасне мистецтво - це не лише створення форми, а в першу чергу створення сенсу", - розповіла Надія Смирнова.

Виставка "Inspired by Black Square" у галереї "Мистецька збірка" триватиме до 15 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram