ГоловнаКультура

У Хмельницькій області впала стіна замку Меджибожа, побудованого у XVI столітті

В Україні далі руйнуються пам'ятники культури

В історико-культурному заповіднику "Межибож", який знаходиться у Хмельницькій області, впала бічна стіна палацу - пам'ятника архітектури XVI століття.

Це сталося 23 грудня 2014 року, інформує видання Музейний простір.

Крім того, в аварійному стані знаходиться частина передньої стіни палацу (5-7 метрів). Вона також в будь-який момент може обвалитися.

Фортеця у Меджибожі внесена до Державного реєстру національної культурної спадщини як пам'ятник фортифікаційної архітектури XVI століття. З 2001 року пам'ятник має статус державного заповідника.

Видання зазначає, що частково стіна обвалилася ще восени 2012 року і призводить фотографію пошкодженого пам'ятника:

Фото: prostir.museum

Зазначимо, що це вже не перший обвал стін пам'яток культури в Україні за останній час. У жовтні минулого року обвалилась частина стіни заповідника "Софія Київська", яка відмежовувала його територію від внутрішнього двору житлового будинку. Згідно з попередніми висновками експертів, обвал стався через "неякісні будівельні матеріали для її (стіни) спорудження та впливу зовнішніх факторів". Наголошується, що через будівництво підземних паркінгів на території навколо заповідника.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Кабмін схвалив законопроект про введення мораторію на будівництво в буферних зонах заповідників. Але законопроект не подали до Верховної Ради. Експерти називають це рішення ключовим у вирішенні проблеми руйнування пам'яток культури.

Журналіст та історик Катерина Липа зазначає, що в питанні охорони пам'яток слід виробити чітку стратегію. "Необхідно провести інвентаризацію будівель і ансамблів, схильних до найбільшої небезпеки, - зазначає Липа. - Це допоможе визначитися з пріоритетами галузі, щоб хоча б провести консервацію будівель, які знаходяться у зовсім трагічному стані. З іншого боку, необхідно також розглянути найкращі пам'ятники, які збереглися найкраще і були досліджені, і можуть стати кандидатами в список ЮНЕСКО".

Докладніше про стан пам'яток культури та архітектури в Україні читайте у статті Катерини Липи "Хто врятує пам'ятки від загибелі?"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram