ГоловнаКультура

У Мистецькому Арсеналі відзначили День музеїв

Напередодні Міжнародного дня музеїв у Мистецькому Арсеналі презентували Ніч Містерій - ніч театру, кіно, музики і мистецтва

18 травня у Мистецькому Арсеналі пройшов День музеїв, в рамках якого стартував проект "Еволюція мрії: Новий старий Арсенал", присвячений історії виставкового центру від його заснування як Вознесенського жіночого монастиря XVI століття до трансформації в культурну інституцію.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами керівника музейного відділу Арсеналу і куратора виставки Ольги Мельник, проект "Старий Новий Арсенал" планували кілька років тому, але відкрили його саме в День Європи і напередодні Міжнародного дня музеїв, оскільки Арсенал представляє себе як європейський музей з міжнародними стандартами.

Проект, за словами організаторів, має три виміри - духовний, мілітарний і художній. На експозиції представлені артефакти, пов'язані з Вознесенським Печерським монастирем, Старою Печерською фортецею і з роботою споруди як музейного комплексу. Вперше Арсенал представляє матеріали археологічних розкопок, які проводив Інститут археології НАН України на території комплексу, а також історичні реліквії родини Івана Мазепи.

"Мистецький Арсенал має дуже сильну енергетику. Адже раніше тут існував монастир, в якому останні 25 років ігуменею була мати Івана Мазепи. Дуже багато іноземців, які приїжджали до нас під час різних проектів, говорили, що нам сама доля подарувала настільки величну споруду. Виставка називається "Еволюція мрії". Ми ще не втілили її в життя, але бачимо, як вона наближається. Нас тішить, що за час проведення проектів, Мистецький Арсенал вже охрестили "музеєм вихідного дня", - розповіла Наталія Заболотна, генеральний директор Мистецького Арсеналу.

Також в рамках Ночі Містерій Музичну Шекспіріану представив вокальний ансамбль Alter Ratio під керівництвом Ольги Приходько, виконавши твори Вільяма Берда, Томаса Талліса, Джона Доуленда і Томаса Морлі, а також твори сучасного українського композитора Святослава Луньова.

Крім того, Національний центр Олександра Довженка та Арсенал представили німецький німий фільм "Отелло" Дмитра Буховецького, знятий в 1922 році. Це перша повнометражна екранізація трагедії Шекспіра, головну роль в якій виконав відомий німецький актор Еміль Яннінгс. Фільм демонструвався з музичним супроводом ді-джея Юрія Михальчука та Наталії Сікорської, яка виконала на клавесині твори 17 століття.

До слова, показом фільму Довженко-Центр розпочинає проект "Репатріація", націлений на повернення в Україну імен українських кінодіячів, відомих на Заході.

Театральну Ніч презентували актори Національного академічного драматичного театру імені І. Франка, змінивши професійні лаштунки театру на зал Мистецького Арсеналу. Частину постановки Сергія Маслобойщикова "Буря" виконали народні артисти України Василь Мазур, Василь Баша, Олексій Богданович, Богдан Бенюк, Олексій Пєтухов та інші. "Буря" представляє тему боротьби за владу на рівні фарсу і персонажів-блазнів.

Закінчилася Ніч Містерії авторськими читаннями письменника-сатирика Леся Подерев'янського.

Нагадаємо, проект сучасного мистецтва The Show Within The Show, присвячений ювілею Уільяма Шекспіра, триватиме до 1 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram