ГоловнаКультура

Фільм Мирослава Слабошпицького в Каннах побореться за "Золоту камеру"

Український фільм відібрали для участі в конкурсі "Тиждень критики"

Фільм Мирослава Слабошпицького в Каннах побореться за "Золоту камеру"
Мирослав Слабошпицкий
Фото: Катя Куницкая

Фільм "Плем'я" Мирослава Слабошпицького боротиметься за офіційний приз 67-го Каннського фестивалю в паралельному конкурсі "Тиждень критики".

Як повідомили творці фільму на прес-конференції, за останні 53 роки це перша українська картина, яка бере участь у цьому конкурсі.

Оскільки цей фільм - повнометражний дебют Мирослава Слабошпицького, його також розглядатимуть як претендента на "Золоту камеру" - приз за кращий дебют на Каннському кінофестивалі.

"Плем'я" розповідає про життя молодика на ім'я Сергій у спеціалізованому інтернаті для людей зі слабким слухом. В інтернаті існує кримінальна організація під назвою "Плем'я", в яку Сергій хоче вписатися.

Режисер фільму Мирослав Слабошпицький розповів, що зняти такий фільм він намагався ще на початку 2000-х.

"Я прийшов на студію Олександра Балаяна зі сценарієм, - розповів Мирослав. - Він тоді позиціонував себе як патрон молоді. Я попросив його поговорити з Ганною Павлівною Чміль (екс-голова Держкіно в ті роки - прим.), привіз і письменника Олександра Жовну. Після розмови Чміль пояснила письменникові, що цей фільм хоче зняти Олександр Балаян. Таке трапляється часто, коли досвідчені режисери і сценаристи "віджимають" у молодих історії. Таке сталося і зі мною. Відтоді я не працюю зі сценаристами і все пишу сам. Балаян узяв цей сценарій і зняв фільм "Ніч світла", але він виявився не дуже успішним. Через 14 років я таки зняв свій фільм "Плем'я", передусім тому, що Ганна Чміль перестала очолювати Держслужбу кінематографії".

Усі ролі у фільмі виконали непрофесійні актори зі слабким слухом. За словами Слабошпицького, професійних акторів на ролі в "Племені" не шукали від початку, а шукали харизматичних особистостей серед людей зі слабким слухом, а потім уже під них підбирали персонажів.

Бюджет фільму становить 16 млн грн, з них половину надало Держкіно, а іншу частину вклали фонди, зокрема фонд Роттердамського кінофестивалю, грант котрого Слабошпицький виграв кілька років тому.

Продюсером і оператором фільму виступив український режисер Валентин Васянович, чий документальний фільм "Захід" став одним із призерів кінофестивалю Docudays у березні цього року.

"Я думаю, картина в нас вийшла про перше кохання, але надзвичайно жорстка і реалістична. Я не робив фільм для глухих, я робив фільм для всіх", - заявив Мирослав Слабошпицький.

Прикметно, що в "Племені" немає субтитрів і закадрового голосу. При цьому продюсери запевняють, що зрозуміти його зможуть усі і що "Плем'я" зроблене для міжнародного ринку. "Це дуже сильне кіно й універсальне, - вважає директор компанії "Артхаус Трафік" Денис Іванов. - Враховуючи те, що фільм представлено не тільки на "Тижні кіно", а й він бореться за офіційний приз фестивалю "Золота камера", щонайменше сто фестивалів надалі покажуть цей фільм".

В український прокат фільм планують випустити 11 вересня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram