ГоловнаКультура

На Книжковому арсеналі пройдуть лекції про українське кіно

Окрім того, покажуть відреставрований фільм Олександра Довженка "Сумка дипкур'єра"

На Книжковому арсеналі пройдуть лекції про українське кіно
Фото: Национальный центр Довженко

Національний центр Олександра Довженка, який займається реставрацією та архівацією українських фільмів, проведе кінопрограму з лекціями і кінопоказами в рамках Книжкового арсеналу, який відкривається 8 квітня.

Як повідомляють організатори програми, відкриється кінематографічна секція показом німого фільму "Сумка дипкур'єра" Олександра Довженка. Фільм 1927 року, озвучений новим саундтреком, написаним українською групою Zapaska.

"Сумка дипкур'єра" - перший повнометражний фільм Довженка, до роботи над яким його запросили через знання дипломатичного середовища: 1923 року він працював у Берліні на дипломатичній службі. У фільмі є й камео самого режисера: він з'являється в ролі кочегара.

Показ пройде 8 квітня о 19:00, під час події відбудеться презентація історичного роману Костянтина Тур-Коновалова та Дениса Замрія "Режисер. Олександр Довженко". Ця книга повністю присвячена "Сумці дипкур'єра".

У рамках Книжкового арсеналу Національний центр Довженка проведе перший курс лекцій зі свого нового проекту - альтернативної освітньої платформи "Культурфільми".

Курс під назвою "КіноУтопія: З історії українського радянського кіно" включає два блоки, один з яких відбудеться 10-12 квітня на Книжковому арсеналі, а другий - 18-20 квітня в "Майстер-класі". Тема цього курсу - розвиток і занепад політичних і соціальних утопій минулого, зокрема, соціалістичної. На Книжковому арсеналі покажуть три фільми, які будуть супроводжуватися лекціями від кіноекспертів і теоретиків кіно Наталі Друбек, Михайла Собуцького та Станіслава Мензелевського.

Програма лекцій на Книжковому арсеналі:

    10.04 - "Революція, утопія, авангард". Показ: "Суворий юнак" (1935) Абрама Роома за сценарієм Юрія Олеші. Лектор: Наталія Друбек, теоретик кіно і медіа, дослідник радянського кіно сталінського періоду.

    11.04 - "(Не) можливість сталінської утопії". Показ: "Аероград" (1935) Олександра Довженка. Лектор: Михайло Собуцький - культуролог, завкафедри культурології НаУКМА.

    12.04 - "Утопічність і розважальність постсталінського мюзиклу". Показ: "Їхали ми, їхали" Юрія Тимошенка, Юхима Березіна та Василя Лапокніша. Лектор: Станіслав Мензелевський - дослідник культури, кінокритик.

Нагадаємо, Книжковий арсенал пройде в Києві вчетверте. Книжковий фестиваль відкривається 8 квітня в Мистецькому арсеналі і триватиме до 13 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram