ГоловнаКультура

У Раді Європи визнали виконання Україною зобов'язань щодо російської мови

Загалом у Європі задоволені рівнем захисту мов національних меншин

У Раді Європи визнали виконання Україною зобов'язань щодо російської мови
Фото: www.basilica.ro

Російська мова в Україні захищена значно краще порівняно з іншими мовами меншин.

Про це йдеться в доповіді Комітету експертів Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, повідомляє прес-служба Ради Європи.

"Щодо російської мови більшість зобов'язань, узятих Україною відповідно до Хартії (регіональних мов, - ред.), виконано або виконано частково. Попри це, деякі зобов'язання Хартії все ще слід реалізувати для білоруської, болгарської, кримськотатарської, гагаузької, німецької, грецької, угорської, молдовської, польської, румунської, словацької мов та ідишу", - сказано в повідомленні.

Комітет експертів зазначає, що з урахуванням нещодавньої доповіді, після консультацій з експертами на місцях слід зауважити: захист національних меншин та їхніх мов в Україні, "як і раніше, має високий рівень правового визнання".

Комітет також окремо висловився щодо закону про мови, який "зараз поширюється на російську, але не на більшість інших мов національних меншин".

"Важливо, щоб українська влада зробила активні кроки для того, щоб забезпечити застосування закону про державну мову до всіх мов меншин", - вважають у РЄ.

Нагадаємо, Росія запевняє, що російську мову та права російської меншини в Україні утискають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram