ГоловнаКультура

Мінкульт вирішить, куди повернеться скіфське золото після виставки в Амстердамі

Раніше рішення про повернення музейних експонатів із закордонних виставок ухвалювали самі музеї

Мінкульт вирішить, куди повернеться скіфське золото після виставки в Амстердамі
Фото: allardpiersonmuseum.nl

Міністерство культури внесло на розгляд уряду зміни до документів про переміщення і повернення в Україну культурних цінностей.

Про це повідомляють на сайті Мінкульту.

"Раніше музей чи заповідник надавали свої експонати для виставок за кордоном з дозволу Міністерства культури, але залишали за собою право вирішувати, коли і як музейні предмети будуть повертатися назад, - розповів міністр культури Євген Нищук. - У нашому випадку постанова передбачає, що саме міністерство буде визначати, куди будуть повертатися культурні цінності після закордонних виставок".

Необхідність таких змін Нищук пояснив тим, що йдеться про "національну безпеку культурного надбання Української держави".

Наприклад, експонати з виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка триває в Амстердамі до 28 травня, повинні повернутися на материкову Україну, а не в Крим, на чому наполягають російські чиновники.

При цьому міністр культури України заявив, що його відомство "продовжує постійний моніторинг стану пам'яток і музеїв у Криму". Наразі не надходило повідомлень про загрозу культурним цінностям, зазначають у Мінкульті.

У міністерстві також планують зустрічі з представниками Ради Європи, щоб відправити до Криму моніторингові місії, які оцінять ситуацію і стан пам'яток, а в разі потреби проведуть інвентаризацію спадщини Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram