ГоловнаКультура
Спецтема
Дневник Docudays UA

Кінофестиваль Docudays цього року відкриє хроніка Євромайдану

Основною ж темою цьогорічного фестивалю фільмів про захист прав людини стане корупція

З 21 по 28 березня в Будинку кіно і кінотеатрах "Київ" і "Кінопанорама" відбудеться ХІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Цього року організатори фестивалю відмовилися від фільму-відкриття і натомість покажуть хроніку українського протесту "Євромайдан. Чорновий монтаж". Ведучими церемонії відкриття стануть Наталя Гуменюк та Андрій Сайчук.

Темою ХІ Docudays UA стала "Ідеорупція". Цього року, як повідомили організатори кінофестивалю, особливу увагу приділено корупції, яка з роками "перетворилася на ідеологію і закріпилася в українській ментальності".

Фото: Катя Куницька

Зокрема, на фестивалі представлять 3 фільми, що розкривають концепцію "Ідеорупціі". Серед них британський фільм сербського режисера про корупцію у футболі "Тренер Зоран і його африканські тигри", фільм про корупційну Олімпіаду в Сочі "Путінські ігри" і третя стрічка німецького режисера "Володар світу" про корупцію у банківській системі.

Загалом цього року Docudays UA покаже близько 70 фільмів.

Фестиваль традиційно представить конкурсну та позаконкурсну програми. Docudays UA 2014 року повністю відмовився від розважальної програми і пройде як дискусійний майданчик, на якому обговорюватимуть представлені фільми і досвід революції.

Україна представить свої фільми у двох конкурсних програмах DOCU/ЖИТТЯ (фільм "Захід" Валентина Васяновича) і DOCU/КОРОТКО (фільм "Позитив" Поліни Кельн).

У позаконкурсній програмі також представлять українські фільми: в ретроспективі одного з членів журі - Андрія Загданського.

За словами Геннадія Кофмана, програмного директора фестивалю, російські фільми також представлять глядачам. "Ми вважаємо, що фестиваль і кіно - не те поле, де ми маємо щось з'ясовувати, тим більше, що між кінематографістами, та й усіма людьми, немає нічого, що могло б нас розділяти", - заявив він.

Геннадій Кофман, програмний директор кінофестивалю Docudays
Фото: Катя Куницька
Геннадій Кофман, програмний директор кінофестивалю Docudays

До складу журі фестивалю увійшли екс-директор Канадського кінофестивалю Кріс Макдональд, сербський режисер Борис Мітіч, німецький продюсер Симона Бауман, Україну представить режисер Андрій Загданський. Крім того, оцінювати фільми конкурсної програми будуть відомі документалісти, правозахисники та активісти з Франції, Росії, Білорусі, України, Угорщини та інших країн.

Додамо, що в рамках Docudays UA відбудуться і спеціальні події та програми. Серед них - круглий стіл спільно з Міжнародним Одеським кінофестивалем: "Роль та завдання кінофестивалів у формуванні громадянського суспільства", Міжнародна конференція "Документальні фільми як інструмент медіа-освіти з прав людини", DOCU/CLASS. Крім того, фестиваль презентує 2 фотопроекти: виставка документального фото "Обличчя Майдану" Ігоря Гайдая та фотовиставка "Фото 51: Прописана корупція в ДНК Росії?" Михайла Фрідмана.

Нагадаємо, що вхід на всі кінопокази в Будинку кіно та кінотеатрах "Кінопанорама" та "Київ" - безкоштовний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram