ГоловнаКультура

У Чехії стереотипи про українців вирішили ламати казками

Видавець хоче повернути повагу чехів до вихідців з України.

У Чехії стереотипи про українців вирішили ламати казками

Щоб познайомити з українською культурою, брненське видавництво "Вітряки" (Větrné mlýny) в Чехії випустило у світ нову антологію українських оповідань і казок під назвою "Україно, давай, Україно!".

У цьому виданні представлено 55 оповідок від 44 сучасних авторів. Усі тексти написано в 90-ті роки.

Видавець антології Петро Мінаржик вважає, що строкатістю жанру і талановитим викладом книга допоможе чехам зламати стереотипи про українців, які досі панують у чеському суспільстві.

"Саме час припинити сприймати українців як робітників і прибиральниць і почати ставитися до них шанобливо, як вони на те заслуговують", - заявив Мінаржик.

Нагадаємо, навесні в Чехії зняли відеоролик про важкі будні жінки-заробітчанки в рамках кампанії захисту українських жінок, які виїхали на заробітки в Чехію.

За сюжетом, молодик лає прибиральницю, яка нібито не так поклала папір на його столі, і тепер він не встигає виконати завдання з математики. Українка бере олівець і розв'язує задачу. Виявляється, вона 8 років викладала математику в гімназії Львова. "Чехи, чи знаєте ви, хто наводить лад у вашому домі?" - цим запитанням завершується сюжет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram