ГоловнаКультура

У Мінкульті знайшли пояснення непопулярності музеїв

Згідно з опитуванням LB.ua, українці відвідують музеї вкрай рідко

У Мінкульті знайшли пояснення непопулярності музеїв
Софийский собор

Занепад українських музеїв свідчить про падіння інтелектуального рівня нації і викликаний неефективною держполітикою і негативом у ЗМІ.

Про це повідомляється в Концепції Державної цільової програми розвитку музейної справи на період до 2018 року, підготовленої Міністерством культури.

Як наголошується в документі, сьогодні музеї в Україні не виконують повною мірою покладені на них завдання, а їх потенціал використовується частково. Більш того, ставлення до них як до чогось другорядного характерно практично для всіх верств і ступенів українського суспільства, від владних структур до пересічного громадянина.

"У сучасних умовах вони нездатні задовольнити потреби вимогливого відвідувача. Зменшення привабливості музеїв свідчить як про неспроможність музеїв якісно конкурувати зі сферою масових розваг, так і про загальне зниження культурного й загального інтелектуального рівня нації", - констатується в розділі, присвяченому проблемам, на розв'язування яких і буде спрямована ця програма.

Щодо причин такої жалюгідної ситуації, то їх, на думку авторів документа, можна розділити на декілька напрямів: неефективна державна політика, нерозвиненість самої галузі, застаріла матеріально-технічна база та порушення майнових прав музеїв, а також несформованість в Україні громадянського суспільства. При цьому в Міністерстві нарікають на недооцінку ролі музеїв у житті суспільства, низький рівень пропаганди їх можливостей в ЗМІ, а заразом і формування в останніх негативного іміджу музеїв.

Нагадаємо, опитування, проведене LB.ua, показало: українці відвідують музеї рідко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram