ГоловнаКультура

Мінкульт закрив виставку, де відвідувачам пропонують цілувати сплячу красуню

Художник заявляє про цензуру і повернення тоталітаризму

Мінкульт закрив виставку, де відвідувачам пропонують цілувати сплячу красуню
Фото: facenews.ua

Міністерство культури заборонило відкривати в Національному художньому музеї виставку "Спляча красуня"

Про це повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці автор інсталяції, українсько-канадський художник Тарас Полатайко.

"Українське міністерство культури закриває мою виставку "Спляча красуня" за день до її відкриття. Я працював над нею два роки. Причин закриття ніхто не пояснює. Нацистсько-радянський стиль цензури. Прошу міжнародне художнє співтовариство про допомогу", - написав художник.

Незважаючи на припис Мінкульту, Полатайко планує все-таки відкрити виставку сьогодні, 22 серпня. За задумом художника, справжня дівчина буде спати в центрі його інсталяції по кілька годин у дні експозиції. Відвідувачам дозволять цілувати "сплячу красуню", якщо вони попередньо підпишуть угоду: той, від поцілунку якого дівчина прокинеться, буде зобов'язаний на ній одружитися.

Проект здійснюється за підтримки Art Foundation of Alberta (Канада) і University of Lethbridge (Канада). Художник має намір привернути увагу міжнародної громадськості до випадку невиправданого, на його думку, закриття. "Шоу жодним чином не провокативне. Чистісінька бюрократична дурість", - зазначає Полатайко.

Нагадаємо, раніше в Києві вже закривали виставки сучасного мистецтва, зокрема проект "Апокаліпсис і Відродження" в Шоколадному будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram