ГоловнаКультура
Спецтема
Каннский кинофестиваль

Сергій Лозниця напустив у Каннах туману

Новий фільм режисера "В тумані" представили в основному конкурсі.

Сергій Лозниця напустив у Каннах туману

Сьогодні відбулася прем'єра другого ігрового фільму відомого документаліста Сергія Лозниці, повідомляє власний кореспондент LB.ua в Каннах.

Картину знято за однойменною повістю Василя Бикова - про людину, яку переслідують за те, що його випустили з полону німці під час Другої світової війни. Сущеня волів би бути повішеним, як троє його товаришів, але його звільнили, знаючи, що вижити йому все одно не вдасться - радянські солдати запідозрять його в зраді.

Як і в першому фільмі, який також було представлено в конкурсі Каннського кінофестивалю 2010 року, Лозниця досліджує людину, котра опинилася в особливих умовах. Під тиском обставин його героям доводиться відчувати на собі відсутність свободи вибору.

На прес-конференції, присвяченій стрічці, Сергій Лозниця розповів, що спілкувався з автором повісті з приводу екранізації, коли вдалося отримати права на екранізацію. За словами режисера, письменник попросив не залучати його до написання сценарію. "Він знав, що в нього залишилося мало часу і треба написати дуже багато чого. Але він благословив мене на цю картину", - додав він.

Він також сказав, що не звужував би змісту свого фільму, зводячи його до політичної ситуації. "Тема повісті може проявлятися в будь-якому суспільстві в будь-який час", - говорить Сергій.

Головною темою свого фільму Лозниця вважає становище людини, коли вона не може зробити "зовсім нічого".

Однією з особливостей фільму "У тумані" стало також те, що його знято довгими планами, на 2 години екранного часу припадає лише 72 монтажні склейки, що подовжує деякі сцени. Оператором виступив Олег Муту - румунський кінематографіст, відомий також співпрацею з режисером Крістіаном Мунджіу, одним із представників "нової румунської хвилі". Фільм Мунджіу, представлений на Каннах-2012, також знято у співпраці з Муту.

Чи потрапить "У тумані" в прокат в Україні, наразі невідомо. Директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі вважає, що це одна зі сенсацій Каннського кінофестивалю, фільм очікували багато світових кінематографістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram