ГоловнаКультура

У київському музеї з інсталяції прибрали антипутінські гасла

Директор музею розпорядився "відкоригувати" роботу без відома її авторів.

У київському музеї з інсталяції прибрали антипутінські гасла
Фото: telekritika.ua

У Київському музеї російського мистецтва відцензурували інсталяцію, присвячену мітингам опозиції, які відбувалися в Москві. Деякі з картонних чоловічків з антипутінським гаслами були вилучені.

Про це повідомляє "Телекритика".

Інсталяція була розміщена в музеї в межах виставки "Апокаліпсис і цензура", що відкрилася днями. Ініціатором виставки став художник Олег Кулик, на ній представлені роботи художників Росії та України.

Авторами цієї інсталяції стали Лусіне Джанян та Олексій Кнедляковський. Твір зображував Садове кільце, на якому стояли мітингувальники з різними плакатами (всього там було 500 фігурок).

"Усі плакати - народна творчість, - зазначає Лусіне Джанян. - Ми не писали жодного гасла від себе. Ми переглянули всі мітинги "стратегії 31", мітинги з Болотної, Сахарова... навіть включили гасла з "Маршу Мільйонів". Це все - задокументовані речі, які є в мережі і які просто стали впізнаваними".

Як повідомила автор роботи в своєму блозі, інсталяцію відцензурували першого ж дня виставки. "Ми пішли пообідати. Коли ми повернулися, то виявили, що було вилучено 16 об'єктів, ключових розтяжок і просто одиночних плакатів, - розповідає вона. - Це було зроблено без нашого відома, нас навіть не поставили перед фактом". На її думку, ті, хто це зробив, розраховували на те, що пропажі ніхто не помітить. Пізніше вилучені фрагменти повернули авторам.

За словами Джанян, директор музею Юрій Вакуленко пізніше визнав, що робота була піддана цензурі за його розпорядженням. "Він сказав, що як представник музею більше не допустить такого... і що згодом він проводитиме цензурний етап до запрошення певних художників у проект", - пише вона.

Один із кураторів виставки Костянтин Дорошенко, зі свого боку, підтвердив, що директор музею вимагав прибрати частину елементів з інсталяції (посилаючись при цьому на те, що вони містили нецензурну лексику). "Їх вилучили саме у зв'язку з категоричною вимогою директора музею", - зазначив він.

Сам директор у коментарі "Телекритиці" стверджував, що рішення про вилучення фрагментів інсталяції не приймав. Водночас він заявив, що "там, де є політичний зміст, це не мистецтво як таке". Вакуленко також повідомив, що прийняв рішення про повний демонтаж інсталяції. "Політичні гасла не повинні бути доступні на державному майданчику, а надто ті, які пов'язані з сусідньою державою", - заявив він.

Автори інсталяції, в свою чергу, самі вирішили демонтувати свою роботу на знак протесту проти цензури. На прохання ініціатора виставки Олега Кулика на експозиції був залишений лише невеликий фрагмент.

Вилучені елементи інсталяції
Фото: telekritika.ua
Вилучені елементи інсталяції

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram