ГоловнаБлогиблог Юрія Луканова

Миротворчий американський флот і сміливець Путін

Дев'ять років тому 12 серпня війна Росії проти Грузії зненацька припинилася. Можливо, російські мародери ще грабували щось на захоплених територіях, але просування війсь зупинилося. Чому? Дуже просто. До берегів Грузії у Чорному морі підійшов Американський флот. На європейські бази прибули американські літаки. Це була блискуча демонстрація: коли Путін стикається не із заявами, а з реальною загрозою, то він відступає без розмов.

Фото: EPA/UPG

Після грузинської війни світ за інерцією ще продовжував не вірити, що Путін справді проголосив війну Заходу у Мюнхені 2007 року. Мало того, Захід продовжував залишатися у своїх ілюзіях навіть після кримнашу і війни на Донбасі.

Але тепер Путін нарешті зумів добитися консенсусу американських еліт щодо російської загрози. Як демократи, так і республіканці вважають Москву ворожою державою. Такого ніколи не було після розвалу СРСР. Що б там не казав сам Трамп про намагання відновити хороші стосунки з Росією, але призначені нім міністр оборони Маттіс і радник з нацбезпеки МакМастер люди діяльні і так само називають Росію головною загрозою.

Та й сам Трамп теж далеко не однозначно проросійський. Коли йдеться про те, щоб помірятися яйцями, то його риторика стає войовничою.

У грудні минулого року Путін десь там на нараді щось таке пробурмотів про збільшення збройного потенціалу. Трамп, який на той час був обраний, але ще не увійшов у Білий дім, написав твіт, в якому запевняв, що американська зброя буде випереджати всіх. Потім прес-секретарю Трампа Шону Спайсеру довелося пояснювати, що його шеф не мав на увазі нікого конкретно.

Нині з подачі Пентагону у США ведуться дискусії про передачу летальної зброї Україні. А з подачі самого Трампа значно збільшений військовий бюджет. Білий дім, попри всю миротворчу риторику щодо Росії, твердо стоїть на позиції, що санкції можуть бути зняті лише після виведення військ Росії з Донбасу і після повернення Криму Україні.

Коли кажуть, що США найбільший у світі жандарм, то я за такого жандарма. Він примушує всяких агресивних дурнів у всіх куточках планети піджимати хвоста і займати належне їм місце. А нам тільки того і треба.

Юрій Луканов Юрій Луканов , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram