Коаліційна угода чи Азаровський "ручняк" у Держбюджеті

Надії, що уряд виконуватиме коаліційну угоду тануть. Особливо, коли аналізувати проект Державного бюджету на 2015 рік.

Фото: Макс Требухов

Його, до речі, розіслали народним депутатам України сьогодні о 8 годині ранку. Зупинюся на капітальних видатках - коштах, за рахунок яких мають ремонтуватися школи, садочки та лікарні. За котрими пильнують мажоритарники, відповідальні перед громадою. З метою уникнення ручного управління цими коштами, а також з метою запровадження реального механізму регіонального розвитку на депресивних територіях, Бюджетним кодексом запроваджено окремий фонд - Державний фонд регіонального розвитку. 24 стаття БКУ каже, що його обсяг має становити не менше 1% від прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України. Фонд розподіляється з прозорою формулою - до кількості населення котре проживає в регіоні з поправкою на її депресивність.Загальний фонд, виходячи з проекту Держбюджету на 2015 рік становить 452.771.253,8 тис. гривень. Виходячи з цього, на соціально-економічний розвиток мали б піти 4,5 млрд.грн.

Знаючи пристрасть до повного ігнору прозорого розподілу коштів між усіма територіями, запроваджену в уряді ще в часи "Дідуся Бімби", активні депутати при складанні коаліційної угоди вписали туди такий пункт, цитую: "пп. 1.4.5. Удосконалити інструменти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР): спрямовувати всі капітальні трансферти в регіони лише через ДФРР; Розподіл видатків ДФРР між регіонами України передбачити як додаток до Державного бюджету».

Пройшов місяць з її підписання, і новий коаліційний уряд подає проект Державного бюджету України на 2015 рік. У ньому проміж інших статей - стаття 6 у Прикінцевих положеннях. У ній, теж цитую: «Зупинити на 2015 рік дію статті 241 Бюджетного кодексу України». Якраз тієї, котра фіксує Державний фонд регіонального розвитку.

Здавалося б, чого тут піднімати шум - у країні війна, грошей на розвиток немає мовляв.

Проте допитливі читають далі, зокрема і додаток №3 до Держбюджету. У ньому знаходимо ті самі 4,5 мільярди гривень на соціально-економічний розвиток. Проте розподілятимуться вони у ручному режимі, Кабінетом Міністрів України.

Яка там коаліційна угода? Як звикли за Азарова - так і працюємо.

І до речі, байдуже, що Регламент Верховної Ради України, що також є Законом України, забороняє вносити зміни у інші законодавчі акти через бюджет.

Для своїх колег, котрі не хочуть миритися із цим свавіллям азаровського походження, виставляю лінк на правки з порівняльною таблицею, котрі рекомендую підписати і відправити на комітет з питань бюджету.У разі їх схвалення 2/3 видатків повернуть до складу Державного фонду регіонального розвитку і таким чином ми виконаємо вимоги коаліційної угоди.

P.S. : Весь проект Закону України "Про Державний бюджет на 2015 рік" ось тут.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram