Шарлоттсвільска криза в американському суспільстві

Ситуація, що сталася у Шарлотсвіллі, вкотре загострила внутрішньополітичні суперечки в США, що вже ведуть до жорсткого ідеологічного конфлікту в країні.

Наезд в Шарлотсвилле
Фото: 24 канал
Наезд в Шарлотсвилле

Разом з тим, проблема не стільки у самому існуванні радикальних сил у вуличній політиці США, а у некоректному висвітленні обох сторін. Хоча, деякі учасники маршу правих і належали до неонацистських і дійсно расистських рухів (мова про ККК і National-Socialist Movement, які принесли прапор Третього Рейху на акцію), усе ж, згідно з американським ЗМІ The Blaze, 62% опитаних американців висловилися проти знесення монументів командирам і солдатам військ Конфедерації.

Причому, конфлікт давно вже не є конфліктом Півночі і Півдня, а радше є сваркою "гіків" і хіпстерів з великих міст чи лівих штатів Каліфорнії і реднеків та переконаних християн з глубинки. Найбільшою ж проблемою є вкотре вже назване відверто некоректне висвітлення ситуації мейнстрімними медіа в США: усі "гріхи" скинули на правих протестувальників, і причиною чому вони усе-таки зібрались захистити статую генерала Лі журналісти обрали расизм.

Разом з тим "Південь" і символіка конфедерації є в першу чергу демонстрацією лояльності до культури "Діксі", південних аграрних штатів, де суспільство завжди відрізнялось від північних, цікавими "вихідцями" з неї є наприклад співак Джонні Кеш і кінорежисер Клінт Іствуд. У той же час акція правих, рівно як і демонстрування ними будь-якої символіки (навіть нацистської!) були дозволені законом, у той же час, акція Антифа, яка була зібрана, аби зірвати раллі, не була офіційно дозволена місцевою владою. В результаті ми побачили ріки крові і насилля, однак навряд чи воно відбулось, якби поліції була віддана команда припинити незаконну акцію ультралівих.

Жодне з мейнстрімних ЗМІ не вказало на сумнівні дії ультралівих: спалені прапори США на акції антифа у Сіеттлі, облитий фарбою пам'ятник примирення Півночі і Півдня у Атланті, врешті розбитий і облитий фарбою бюст Лінкольна, який відзначився кількома виразами, що тепер трактуються як расистські. Разом з тим, ключовою мішенню ЗМІ стала саме особа Трампа, який намагався засудити обидві сторони за насилля, однак був атакований ліберальними медіа за "виправдання нацизму", адже вказував і на насилля з боку ультралівих сил. Таким чином, ангажованість і упередженість американських мейнстрімних медіа є важливим ударом по монолітності американського суспільства: свідоме перекручення і замовчування фактів викликає лише протидію і конфлікт у суспільстві, наслідки якого можуть бути катастрофічними.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram