Телевізор Овертона: як нас готують до капітуляції

Цікаві тенденції вітчизняних ЗМІ проявляються останнім часом. Ніби з віконця Овертона нам усе ближче підсовують бойовиків ДНР і відсовують тих, хто може виступити проти цього. По-перше мова про ту-таки Савченко, яка у недавно опублікованому ролику поступово погодилася на співпрацю з людьми Захарченка і сприяння у відкритті у Києві неформального посольства ДНР (по суті, лоббістської установи сепаратистів).

Фактично ця стратегія відповідає основним цілям РФ в Україні: поступова, "м'яка" капітуляція проукраїнських сил через визнання того, що Майдан і Антимайдан стояли за спільні цінності, і тому давайте примиримось, амністуємо усіх покидьків і взагалі змиримось з окупованим Донбасом, формально введемо ополчення ДНР до лав Нацгвардії і будемо лікувати поранених в голову моторол державним коштом. Але є одне але: для цього треба відсунути від політики націоналістів і принципово патріотичні сили, аби вони не почали опір поверненню блудного донецького сина додому у костюмі троянського коника.

На тлі тез про "примирення", "діалог", "мир будь-якою ціною" потроху з'являтимуться сюжети на ТВ про те, що націоналісти когось вбили, готували вибухи в метро, кришували наркотрафік абощо. Нам просто даватимуть зрозуміти: ворог українця не донецький ополченець з Хабаровська, а підлий нацик, що відвоював у АТО. З донецькими якутами треба миритися, йти на поступки і помалу федералізувати країну, а з націоналістами треба боротися, бо це вони зруйнували солодкий світ з доларом по 8 гривень і продовжують його руйнувати і далі. І це тактика антидержавних сил: вибілити катів з ДНР і очорнити українських солдатів та добровольців.

Тут слід подивитися хоча б на 112 канал: на днях у його ефірі один з "експертів" заявив, що за однією з версій, до міжвідомчої перестрілки міліціянтів в Княжичах причетний полк "Азов". Ну що тут скажеш, ми ніби з вами дорослі люди, і розуміємо, що ані КОРД, ані Державна служба охорони - це не Азов, і бойовий полк Нацгвардії навряд чи хтось відправив би на спецзавдання поліцейського характеру. Але сива бабуся з Конотопу, яка щодня вмикає 112 і дивиться по ньому новини, скоріше за все не розрізняє КОРД і ДСО, а "криваві націоналісти" які вбивають просто аби вбивати - цілком вірогідна для неї версія. І право голосу на виборах вона має таке саме як і ви, дорогі друзі. І цілком можливо, що на наступних виборах вона голосуватиме саме за Мураєвих і Рабіновичів, які будуть за "мир" і "життя", і убезпечать країну від брудних нацистів з Азову, ПС та ЗСУ.

У ефірі того ж 112 каналу нещодавно транслювали інтерв'ю нібито колишнього активіста ПС Миколи Дульського, який заявив, що ПС першими почали стрільбу з снайперських гвинтівок по протестувальниках на Майдані, аби спровокувати конфлікт і повалити законну владу. Він же озвучив абсолютно ідіотську версію про "прибалтів-біатлоністів", яких найняли аби вони виконували роль снайперів опозиції. Насправді біатлон - це стріляння з малокаліберної гвинтівки на 50 м, що дуже відрізняється від прицільного вогню бойовими набоями з СВД. Але справа не лише у цьому, сам "активіст ПС" Микола Дульський насправді є керівником проросійської нацистської організації "Наждак", що постійно пише на своїх сторінках у соцмережах про повалення "жидовлади Вальцмана і майдаунів". Сам Дульський неоднократно виступав на російських телеканалах (зокрема, у студії НТВ) з вже описаною вище історією про снайперів з ПС. Знову ж таки, козачок засланий, але тьотя Маша з Жмеринки ніколи не залізе в інтернет, аби перевірити правдивість слів, почутих на 112. А слова ці усе більше і більше нагадують російську пропаганду.

Закриття в Україні телеканалів РТР, НТВ та ОРТ, як виявилося, зовсім не гарантує вам, що ви не побачите їх контент у своєму, нібито такому українському телевізорі.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram