Савченко і хресна хода: інформаційна провокація

Ми всі регулярно чуємо чергові пассажі від Надії Савченко: то про необхідність примирення з Донбасом, то про власні президентські амбіції. Однак сам факт її існування і навіть певної сакралізації її особи українським суспільством (зараз, звичайно, ця тенденція різко йде на спад) може мати вкрай небезпечні наслідки. Вже вкотре українські медійні кола звинувачують гарячу льотчицю у тому, що вона виконує замовлення Кремля. Так чи інакше, але вона дійсно озвучує потрібні Кремлю меседжі, при цьому поки вона є носієм свого сакралізованого ореолу, вітчизняні спецслужби насправді не зможуть реально хоч якось почати слідчі дії проти неї. Навіть факт виклику на допит у прокуратуру чи відкриття проти неї кримінального впровадження буде цілком позитивним для російських спецслужб, адже це нагнітає незгоду в суспільстві, розкол між ворогами і прихильниками Савченко, провокує нові конфлікти і поглиблення політичної кризи в країні. Як фахівець з політичного консультування, скажу: Савченко це проект, у якого точно є свій штат політтехнологів та піарників, концентрація навколо заяв Савченко так само невипадкова, адже фахівці доволі точно можуть визначити регулярність інформаційних вкидів, які мають резонансний характер і будуть точно тиражовані ЗМІ і блогосферою.

Фото: EPA/UPG

Якусь подібну властивість має і "хресна хода" прихильників МП - неважливо, що і хто, і за кого, важливий інфорезонанс і спричинення розбрату і гарячих дискусій в суспільстві. Така інфопровокація несе позитивний ефект для її російських замовників у обох випадках: з одного боку, якщо не буде широкого опору ході з боку суспільства, то можна написати щось типу: "Бандеровская истерия в Украине пошла на спад. Люди наелись вдоволь содомских евроценностей и снова повернулись лицом к России. Фашистские молодчики так и не смогли попрепятствовать мирному шествию граждан со всей страны, выступающих против войны с Россией", якщо ж ця хода наразиться на шалений опір націоналістів та інших небайдужих, включно з силовим варіантом, російські спєци напишуть таке: "Фашизм снова борется против мирных граждан в Украине. Бандеровскими молодчиками были избиты <username>, киевская полиция же равнодушно стояла рядом и спокойно наблюдала избиение женщин и стариков"... Обидва сценарії є приблизно однаково вигідні російським спецслужбам, які, до речі давні спеціалісти з виготовлення "темників" - спеціальних вказівок пресі які теми і як треба висвітлювати, а які замовчувати.

Розкрутка Савченко в Україні дійсно виявляється небезпечною штукою: її заяви про диктаторські амбіції є відвертою провокацією, рівно як і необхідність "порозуміння з Донбасом", яку вона відстоює. Справа не в ній, як в самостійному політику, а в ній, як у засобі для ретрансляції російських меседжів на Україну. Як вирішувати цю проблему суспільству? Мабуть ніяк... А ось для спецслужб, звичайно ж, робота знайдеться.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram