Яким бачать іноземці Київ на туристичній мапі світу

Нещодавно у Києві презентували сервіс «KyivPass», завдяки якому туристи можуть безкоштовно відвідати найпопулярніші місця столиці.

Кожен власник такої смарт-картки всього за 15 євро отримує дві оглядові екскурсії, 20 візитів до музеїв та 8 до мистецьких галерей, разовий похід до київського зоопарку. І це не кажучи вже про поїздки у метрополітені та систему знижок, що надають ресторани, магазини і туроператори.

Фото: kievcity.gov.ua

Потреба у появі такого інструменту виникла в останні два роки у зв’язку зі збільшенням кількості туристів. Тільки за перші півроку Київ відвідало 1, 2 млн. Таким чином, місто наближається до показників 2012-2013 рр. - останніх до анексії Криму та конфлікту на Донбасі. Тоді у середньому ця цифра складала 1,5-1,7 млн іноземних гостей.

Окрім «KyivPass» маємо ще чимало ідей, як привернути увагу міжнародного туриста до Києва. Наприклад, від мерії подали народним депутатам рекомендації до ЗУ «Про туризм», в якому хочемо повернути контроль за туристичною діяльністю на місця. Серед низки пропозицій - видача посвідчень екскурсоводів. На сьогодні сірий ринок гідів складає біля 80%, лише 20% зареєстровані та мають відповідну освіту.

Чи не головний виклик – забезпечити Києву повноцінне транспортне сполучення. У першу чергу – авіаційне. Не секрет, що за останні роки низка авіакомпаній скоротила кількість рейсів або зовсім пішла з українського ринку. Сьогодні виправляємо ситуацію.

У травні до столиці повернулась найбільша італійська авіакомпанія Alitalia, рейси виконуються щоденно. Влітку азербайджанський лоукост-перевізник Airways повідомив про готовність восени запустити рейс з Баку до Києва, а днями авіакомпанія Qatar Airways (Катар) запустила щоденні рейси з Дохи до аеропорту «Бориспіль». Звісно, не додав оптимізму скандал навколо відмови Ryanair заходити в Україну, але в цій історії ще не поставлена крапка. У цілому позиція столичної влади – залучати кожні 2-3 місяці нові авіакомпанії до Києва.

Насправді, враження від міста складаються з дрібниць. Київ зручне та комфортне для туриста місто: починаючи від затишних кафе, сучасного транспорту і закінчуючи відомими мережевими готелями. До того ж столиця має потужну конкурентну перевагу — бюджетність відпочинку. Влітку міжнародна консалтингова компанія Mercer опублікувала щорічний рейтинг найдорожчих для іноземців міст світу. Українська столиця увійшла до ТОП-50 найдешевших міст.

Недооцінювати важливість міжнародного туризму не варто. Сьогодні це четверта за обсягом експортна категорія після палива, хімічних речовин і продуктів харчування. А за даними Всесвітньої туристичної організації ООН вклад туризму у світовий ВВП сягає 10%. І все переконливо свідчить про подальший ріст галузі.

Тож Київ має тримати руку на пульсі. Так, ми не є «Меккою» мандрівників, але на туристичній мапі світу наше місто точно не губиться. І сьогодні на ній ми вже не маленька цятка, а чіткі обриси цікавої для іноземних гостей столиці.

Володимир Прокопів Володимир Прокопів , ​Заступник міського голови - секретар Київради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram