ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Арабське диво в Ірпені

Майстер-різьбяр, член Всесвітньої асоціації художників Халід Масуд Гул уже півроку як ірпінець. Незвичне ім’я для українського міста. Але по-справжньому дивує не воно, а виставка унікальних робіт з яєчної шкаралупи, яку художник представив у рамках традиційного Мистецького тижня у нашому місті.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Третій рік поспіль до професійного свята працівників культури в Ірпені проходить Мистецький тиждень. Щодня ми влаштовуємо творчі вечори, вернісажі, концерти, майстер-класи. Але справжньою родзинкою цього тижня є виставка майстра-різьбяра Халіда Масуда Гула в Ірпінському краєзнавчому музеї. Зі своєю дружиною, уродженкою Маріуполя, Халід двадцять років прожив у Пакистані. Інженер за освітою, працював на заводі. Тривалий час захоплювався різьбою по гіпсу арабською в’яззю. А коли два роки тому побачив листівку із зображенням мережевих візерунків на яєчних шкаралупах – спробував творити в цій техніці, і не зупиняється й досі.

Працює художник з курячими, перепелиними, гусячими яйцями. Мріє створити шедевр і зі страусиного. На виконання ажурного мережива зі шкаралупи витрачає від кількох годин до кількох тижнів. Коли робота розбивається, – а таке трапляється не рідко, найбільше засмучується дружина Лариса Петрівна. Сам же майстер терпляче починає робити усе спочатку. І в цьому, мабуть, найбільша складність такого мистецтва – не опускати рук, не розчаровуватися, а спокійно і впевнено йти до своєї мети. Як на мене, це те, чому варто було б вчитися багатьом українцям.

До Ірпеня Халід привіз усі свої роботи. Тут продовжує творити. До геометричних візерунків та арабських мотивів додалася українська тематика. Нашому музею різьбяр подарував композицію, присвячену Ірпеню.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

В Ірпінському краєзнавчому музеї художні експозиції виставляються регулярно. Місто давно стало творчою меккою для талановитих людей, зокрема, для художників. Серед них чимало зі світовим ім’ям. Варто згадати Володимира Сидорука, на честь якого названо один із центральних скверів міста, Матвія Донцова, Бориса Піаніду, Федора Кричевського, Федора Колісніченка, Василя Попеля, Костянтина Могилевського.

Ім’я Халіда Масуда Гула поки що мало відоме світові, але я переконаний, що особлива творча аура Ірпеня, допоможе і йому отримати заслужену славу.

До речі, журнал «Культура і життя» цього року написав, що Халід – був єдиним художником у Пакістані, який займався декоруванням пташиних яєць. Але він не єдиний, хто пов’язує цю країну з нашим містом. Цього року Ірпінь відвідав Надзвичайний і Повноважний посол Ісламської республіки Пакистан в Україні Атар Аббас. Ми домовилися з ним про розробку нових проектів розвитку Ірпеня разом з пакистанськими бізнесменами. Тож арабське диво у нашому місті може отримати своє продовження, а, можливо, і новий зміст.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram