Правда Якуніна – жива легенда Ірпеня

В Ірпені мешкає близько сімдесяти учасників бойових дій Другої Світової війни. Про кожного з них можна писати книги і знімати кіно. Але сьогодні я хочу познайомити вас з легендою нашого краю – ветераном війни з незвичним ім’ям Правда.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Правда Леонідівна Якуніна народилася у 1923 році. На Приірпінні її знають не лише як мудрого довгожителя, а й дуже активну людину. Далеко не кожен після 90 років може водити автомобіль і керувати обласною організацію ветеранів-інвалідів. А вона може!

На фронт пішла добровольцем у 18 років. За собою повела ще 17 дівчат. Воювала у 14-й армії. За часів війни та у повоєнні роки навчилася кермувати різними тракторами, комбайном, легковими і вантажними автомобілями. Добре володіє вогнепальною зброєю. У 1941 році їй навіть присвоїли звання “Ворошиловський стрілець”. Пережила і контузію, і операцію. З усього пережитого винесла уміння не здаватися і гідно переживати труднощі.

Післявоєнне життя Правди Леонідівни теж було неспокійним. Вона працювала заступником голови Київської дистанції шляху Південно-Західної залізниці, а потім – заступником директора проектного інституту.

Каже, що ім'я повністю співпадає з її світоглядом, тому не може кривити душею і завжди стоїть на боці справедливості.

За довге життя Правда Якуніна отримала безліч нагород: медалей, орденів, почесних грамот. Однак живе вона дуже скромно у хатинці з фруктовим садом. Її будинок нагадує історичний музей. Тут можна побачити старовинні світлини, портрети відомих осіб, її фото з ними, різноманітні сувеніри всіх періодів Радянського Союзу та вже незалежної України, книжки, яким понад 100 років, і багато інших цікавих речей. Домашня бібліотека Правди складається з понад 5 000 книг!

Незважаючи на 93 роки і 9 серйозних діагнозів, Правда Лонідівна намагається вести активний спосіб життя. Щодня робить гімнастику та холодне обтирання. Встигає контролювати започатковану нею організацію ветеранів-інвалідів, багато читає преси і різної літератури – від художньої до науково-популярної. І, звичайно, ділитися власною біографією. Вважає, що досвід кожної людини є частинкою національного багатства країни.

На жаль, сьогодні Правда Якуніна перебуває у лікарні. Але це не заважає їй разом зі своєю організацією готуватися до найважливішого у їхньому житті свята – Дня Перемоги. У неї вже складено святковий розклад – де і коли вона має бути. Побажаємо їй та її побратимам здоров’я, і з вдячністю згадаємо тих, хто не дожив до цього дня.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram