В Ірпені – переповнені школи. Але ми знайшли рішення

У школи Ірпеня пішло 800 дітей-переселенців, тому навчальні заклади мусять працювати у дві зміни. Але так немає бути. Щоб налагодити навчальний процес, ми добудуємо у школах додаткові корпуси.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Проблема переповнених освітніх закладів характерна для багатьох населених пунктів України. Але в Ірпені ситуація особливо напружена. За останніх півтора року до ірпінських шкіл пішло більше 800 дітей-переселенців. Загалом, це ще одна школа. Як наслідок, деякі навчальні заклади перевантажені на 30, 40, а то й більше відсотків.

Найбільше перевантажена Ірпінська СЗШ №2. Потужність закладу – 630 учнів, а кількість дітей, які відвідують навчальний заклад зараз, – 929. У школі №17 навчається 975 учнів замість 750. За попередніми прогнозами, наступного навчального року кількість учнів цієї школи може збільшитися до 1150. Одинадцять класів вимушені будуть займатися у другу зміну.

Коли країна в біді – потрібно підставити плече. Я про це постійно наголошую під час нарад і зустрічей. Тому в Ірпені, не чекаючи допомоги держави, почали вирішувати проблему перевантажених навчальних закладів.

Звичайно, кращим рішенням було б будівництво нової школи. Але зведення шкіл є функцією держави. Вона забезпечує доступність освіти. З державного бюджету фінансується освітня галузь. Органи місцевого самоврядування не мають можливості це робити, навіть якби дуже того хотіли. Щоб побудувати нову школу потрібно не менше 150 мільйонів гривень – це два бюджети розвитку Ірпеня. Якщо ми навіть зупинимо життя у місті, не будемо жодної копійки витрачати на інші сфери, то нам знадобиться два роки, щоб побудувати одну школу. Це не вихід.

Тому ми прийняли рішення будувати нові корпуси існуючих шкіл на території цих навчальних закладів. Найбільш масштабним є проект розбудови Ірпінської загальноосвітньої школи №17. Будемо будувати новий триповерховий корпус на 9 класів. Враховуючи норми, це додатково 270 учнівських місць. Крім того, у новому корпусі передбачений спортивний зал для учнів початкової школи. Зараз завершується етап проектно-кошторисних робіт. З червня плануємо розпочати будівництво.

У перспективі будемо таким чином розширювати й інші школи, де дозволятиме територія. Також цього року утеплимо фасади ірпінських шкіл №1 і №2, гостомельської школи №13 і школи №18 у Коцюбинському. В усіх школах плануємо зробити ремонти.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram