ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Україна і дискредитований Давос

Трамп, вільна торгівля, Брекзит, Китай… Основні теми, які обговорюють у ці дні в Давосі. Чи є місце в цих дискусіях для України? Боюсь, що ні. Щоби стати топ-темою для світових еліт, треба бути або глобальною суперпроблемою або глобальною історією успіху.

Фото: EPA/UPG

Вихід Британії – це головний біль для всього світу, тому увага бізнесу, преси, світових лідерів прикута до кожного слова британської прем’єрки. Китай перетворився в серйозного економічного конкурента для провідних країн планети – це китайська історія успіху: до неї прикута увага. Звісно, Китай для деяких західних країн – це також і проблема, бо доводиться рятувати власні ринки (особливо це відчувається в риториці обраного президента США).

В Україні розгорнулася дискусія з приводу того, чи варто їхати до Давосу, а особливо – чи варто брати участь у заході, який організовує відомий український бізнесмен. Табір, який відстоював необхідність поїздки, наполягав: потрібно користуватися будь-якою нагодою, аби представити позицію України. Табір опонентів був невблаганний: не їхати! Мені ближча друга позиція. І справа не тільки в суперечливому заході Віктора Пінчука. Давос давно себе дискредитував. Із 1990-х років цей швейцарський курорт розглядався як своєрідна платформа, яка мала б дозволити світу стати справедливішим, надала б змогу вирішити світові виклики – чи це стосується бідності, чи дефіциту води, чи глобального потепління. Перелік викликів, проте, лише розширився; а старі проблеми стали ще серйознішими.

Тому Давос зараз обговорює фактично наслідки невдалих спроб впливових осіб планети впоратися зі старими викликами. Обрання Трампа і проблема Брекзит, для прикладу, - це реакція американського і британського суспільств на те, що політичні еліти були надто дистанційовані від потреб громадян.

Давос фактично набув репутації зібрання для беззмістовної балаканини перших осіб і грошових мішків. Єдиний сенс участі в форумі – це скористатися майданчиком для того, аби тебе почув увесь світ. Китайський лідер це зробив: він приїхав, аби захистити китайських виробників від протекціонізму західних країн. Керівник британського уряду приїхала, аби заявити, що вихід Британії відбуватиметься з максимальним врахуванням національного інтересу її країни.

Чи почують Україну? У якому статусі? Україна поборола корупцію і стала привабливою для інвестицій? Україна демонструє дива економічного зростання? Україна донесе свої ідеї для припинення російської агресії? Але в Давосі немає ні німецького канцлера, ні французького президента, ні, звісно, американського… І якщо Дональд Трамп не прибув, позаяк форум збігається в часті з його інавгурацією, Франсуа Олланд теж не бачить смислу в участі, позаяк добігає кінця його президентство, то відмова Ангели Меркель – своєрідний сигнал. Сигнал, який демонструє, що Давос як ініціатива з вирішення глобальних проблем провалився.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram