Як вдалося заробити в blockchain 3 млрд грн

Понад рік після переходу державного онлайн-аукціону OpenMarket на технології розподіленого реєстру можна зафіксувати цілком вимірювані успіхи: 13 842 торгів на суму понад 3 мільярди гривень. Як це вдалося та що далі?

Фото: itforum365.com.br

Гостра потреба у довірі

Соціологічні дослідження вимірюють не дуже гарний результат: державним інституціям не дуже довіряють. І якщо це стосується політичних установ – то наслідок низької довіри також політичний. А от державні підприємства існують у вільній конкуренції з приватними агентами. Й негативні стереотипи погано впливають на продажі та прибуток.

Як це подолати?

Треба проаналізувати причини недовіри. Типові стереотипи: держпідприємства забюрократизовані, повільні та корумповані.

Можна, звісно, йти методами 20-го століття: пропагандою. Наліпки та плакати «не берем хабарів» й все таке інше. Але працює не дуже добре. А можна застосувати технології 21-го століття й усунути саму причину недовіри – сумнозвісний «людський фактор».

Якщо клієнт взагалі уникне спілкування з чиновником або службовцем держпідприємства – то не буде навіть ґрунту для сумнівів.

Адже не буде «кума», який комусь продає дорожче, а комусь дешевше. Немає того, хто обирає контрагента. Немає того, хто вирішує дати документи швидше або затягнути, розраховуючи на «вдячність».

Сучасні інформаційні технології дозволяють це зробити.

Blockchain є сучасною технологією розподільних даних, ідея якої полягає у функціонуванні без централізованого керівництва. Використання блокчейну забезпечує можливість функціонування систем без посередників, що дозволяє підвищити швидкість транзакцій, суттєво зменшити витрати та запобігти корупції. Захист та збереження даних здійснюється за допомогою потужних криптографічних алгоритмів.

Адже технологія Blockchain дає можливість повністю ліквідувати будь-які варіанти для маніпулювання даними. На приладі торгів: будь-який з учасників аукціону зможе перевірити, що дані про нього були внесені в базу даних без змін.

Тож ми обрали саме цей шлях підвищення рівня довіри між клієнтами та підприємством.

Й восени 2017-го року запровадили blockchain в систему електронних торгів арештованим майном. Ми це зробили разом з Державним агентством з електронного урядування, міжнародною компанією BitFury і «Фондом Східна Європа» за підтримки Міністерства юстиції України.

Й тепер кожному зрозуміло: збережену інформацію неможливо видалити і підробити. Гарантується повна безпека проведення аукціонів. Гарантується не добрими людьми, а беземоційною системою, кожен крок якої може легко перевірити будь-хто. Учасник торгів може перевірити хеш-код на сайті blockchain.gov.ua.

Й такий величезний прорив OpenMarket став одним з вагомих факторів лідерства України по впровадженню технології Blockchain в світі за рейтингом Blockchain Research Institute.

Завдяки цьому Україна увійшла до списку з 14 країн, які визнали лідерами по впровадженню технології Blockchain. Список був складений в рамках звіту The Networked Hotbeds of Blockchain, який визначає ключові хаби в розвитку технології. Автор звіту - організація Blockchain Research Institute. У список лідерів впровадження Blockchain також увійшли США, Канада, Бразилія, Австралія, Ізраїль, ОАЕ, Грузія, Естонія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Швеція і Китай.

Успіхи впровадження

Ми бачимо суттєве зростання клієнтів після впровадження Blockchain. Від початку роботи на блокчейні кількість реалізованих лотів склала 13 842. А загальна сума продажу - 3 216 794 588 грн. При цьому, середній приріст ціни становить 18%

Загальна кількість ставок записаних у блокчейн-хеш - 170 000. Й кожен можна перевірити.

Окрім традиційного ринку арештованого майна, блокчейн йде у нові галузі. ДП “СЕТАМ” восени 2018-го року відкрив сервіс з продажу прав оренди на землю OpenMarketLand. Тож саме в Україні з’явився перший земельний аукціон на блокчейні у світі.

Збільшення кількості лотів, ставок, дохідності – усі фактори свідчать, що довіра до системи збільшилася. А саме зростання надійності та захищеності і є метою використання технології розподіленого реєстру

У 2018-му році у Вашингтоні ми представили OpenMarket на глобальному антикорупційному конкурсі Shield in the Cloud Innovation Challenge від С5 Accelerate. Конкурс проводиться за підтримки Amazon Web Services (AWS), PeaceTech Lab і SAP NS2.

З понад 60 проектів з майже 30 країн світу OpenMarket E-auction потрапив в шорт-лист фіналістів в категорії Government Shield. І в цьому величезна заслуга всього колективу ДП «СЕТАМ» і команди Мін'юсту, які щодня наполегливо працюють над поліпшенням наших сервісів.

Й ми не збираємося зупинитися на досягнутому й плануємо наступні кроки.

Ми в нашій системі плануємо додати можливість запису в блокчейн і подальшої перевірки користувачем статусів його заявки на участь в торгах.

Важливий напрямок – торги землею – вже зроблено.

Та ми впевнені, що й на інших сировинних ринках є місце для сучасних технологій. Ми активно працюємо над відкриття для населення торгів природними ресурсами. Як підприємство, ми зацікавлені в торгівлі ресурсами. Також є зацікавленість власників цих ресурсів в їх відкритому продажі і формуванні дійсно ринкової ціни в процесі торгів.

Я переконаний, що саме дерегуляція, електроне врядування та автоматизація – це шлях збільшення довіри між контрагентами.

Саме це стане важливим фактором відновлення економічного зростання найближчими роками.

Віктор Вишньов Віктор Вишньов , Директор Державного підприємства СЕТАМ (OpenMarket)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram