ГоловнаБлогиБлог Вікторії Пташник

Компаньйони проти спадкоємців: як залишити родичів померлого з носом

Як позбавити спадкоємців права на частку в товаристві незалежно від їх волі, без компенсації та вибачень? Легко! Скористатися перспективним законопроектом, що розглядається в Раді, внести невеличкі зміни й готово. Саме так, потрібний та правильний проект закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю №4666 (далі – законопроект про ТОВ) перетворився на документ, який дозволить віджимати долю у спадкоємців на користь компаньйонів померлого партнера.

Фото: пресс-служба президента

Попри те, що я є одним зі співавторів законопроекту про ТОВ, а також автором численних пропозицій до другого та повторного другого читання, я не змогла підтримати остаточну редакцію проекту під час голосування на засіданні комітету ВРУ та офіційно подала свою окрему думку до підготовленого комітетом тексту. Цікаво, що до нині моя окрема думка ніде не була оприлюднена та недоведена до відома депутатів. Випадково чи ні, але депутати проявили якусь нетипову зацікавленість саме нормами спадкування частки в товариствах. Замість того, щоб покращити законодавчо чинні норми про спадкування частки, редакція, запропонована комітетом до розгляду у другому читанні, навпаки її погіршує. Ба більше, окремі норми, що погіршують ситуацію, з’явилися вже після погодження депутатами-членами комітету редакції до другого читання. Хто, чому і на якій підставі ці норми вніс поза засіданням комітету – незрозуміло.

Мова йде про норми, що можуть позбавити спадкоємців права на отримання у власність частки в статутному капіталі товариства після смерті учасника. Навіть більше, ніякої компенсації вартості частки спадкоємці померлого учасника не отримають. Справедливо? Я так не думаю.

Уявіть таку ситуацію: помирає учасник товариства, його частку повинна успадкувати, наприклад, його дружина. Вартість частки є значною. Іншим учасникам не потрібна дружина померлого компаньйона в товаристві. Однак і виплачувати її вартість вони також не збираються.

Як регулює ситуацію зі спадкуванням частки чинне законодавство?

Позбавити дружину права власності на частку ніхто не зможе, керуючись нормами корпоративного законодавства. Право власності на частку має перейти. А от зі вступом до складу учасників та реалізацією прав з частки (право голосу на зборах, обрання виконавчого органу, отримання дивідендів тощо) у дружини померлого учасника дійсно будуть проблеми. Бо для того, щоб прийняти нового учасника до свого складу та отримати всі права учасника, діючі учасники мають прийняти відповідне рішення. І це цілком логічно, адже не факт, що спадкоємці, по-перше, виявлять бажання стати учасниками товариства, а по-друге, будуть здатні здійснювати відповідні повноваження учасника нарівні з компаньйонами свого померлого родича.

Однак чинне законодавство захищає таких спадкоємців. Бо для тих спадкоємців, що не вступили до складу учасників товариства, передбачена обов’язковість здійснення розрахунків.

Що ж пропонує редакція законопроекту про ТОВ, змінена в частині спадкування частки всупереч рішенню членів Комітету?

Учасники товариства можуть одностайним голосуванням передбачити в статуті те, що частка не переходить до спадкоємця. Здавалось би нічого такого, адже відповідні положення до статуту можна внести виключно одностайним голосуванням, але диявол як завжди ховається в деталях.

По-перше, в разі якщо відповідне положення знайде місце у статуті товариства, ніяких розрахунків зі спадкоємцями не відбуватиметься. Адже законопроект про ТОВ цього просто не передбачає, натомість пропонує скасувати відповідні норми чинного законодавства, які встановлюють таку можливість.

По-друге, цілком ймовірна ситуація, коли положення про неможливість переходу частки померлого учасника до його спадкоємців будуть внесені до статуту після смерті такого учасника. В результаті матимемо, що спадкоємці будуть позбавлені права на частину спадщини померлого родича. Справедливо? Не думаю. А уявіть собі, що померлий учасник ще потурбувався про спадкоємців і залишив заповіт, де прямо розпорядився своїм майном, у тому числі часткою в статутному капіталі товариства.

Хочеш отримати якусь компенсацію частки – ставай учасником

Якщо положення про не перехід частки до спадкоємців не буде передбачене статутом, все одно матимемо інші проблеми.

Законопроектом про ТОВ не передбачена можливість для спадкоємців відмовитися від вступу до складу учасників товариства і просто отримати компенсацію вартості своєї частки. За такого регулювання спадкоємці зобов’язані будуть вступати до товариства (якщо, звісно, інші учасники не заблокують цей процес шляхом внесення відповідних змін до статуту).

А уявіть собі, що спадкоємцями є похилі батьки померлого або малолітні діти. Можливо, вони не хочуть здійснювати управління компанією, а хотіли б лише отримати належну їм компенсацію.

Нагадую, наразі, зі спадкоємцем проводяться розрахунки та виплачується вартість частки й без вступу до складу учасників товариства.

Невтішний результат

На жаль, дуже часто депутати забувають, що будь-які зміни мають поліпшувати законодавство, а не створювати нові проблеми та загрози. Чи вдасться депутатам, зацікавленим у погіршенні й без того недосконалої ситуації зі спадкуванням часток в товариствах з обмеженою відповідальністю, протягнути такі загрози в проект закону, вже скоро побачимо. Але не забуваймо, що колись прийняті норми можуть спрацювати й проти них.

Вікторія Пташник Вікторія Пташник , Народний депутат 8 скликання
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram