ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

Не розмістив звіт про використання публічних кошті – заплатіть 34 000 грн штрафу

Відповідно до Закону України «Про відкритість використання коштів» всі органи влади мають розміщувати на єдиному веб-порталі використання публічних коштів звіти про використання коштів державного або місцевого бюджету, а також разом з державними та комунальними підприємствами розміщувати інформацію про підписані договори, акти виконаних робіт/накладні тощо. Станом на 01.04.2016 року на даному порталі зареєстровано 27 000 кабінетів (із 76 000) на більшості з яких розміщена інформація. Проте, приблизно 50 000 організацій, які є розпорядниками та отримувачами бюджетних коштів порушують норми даного Закону.

Не виконання норм Закону є адміністративним правопорушенням, яким відповідно до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення права на інформацію та права на звернення) передбачено, що неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законами України тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно до пункту 5 Розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року.

Штраф за не оприлюднення інформації на єдиному веб-порталі публічних коштів розраховується у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет на 2016 рік» передбачено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2016 року для працездатних осіб у розмірі 1378 гривень.

Для розрахунку штрафних санкцій за основну береться показник 687,50 грн.

Розрахунок штрафів:

• мінімальний штраф = 687,50 (грн.) * 25 = 17187,50 грн.

• максимальний штраф = 687,50 (грн.) * 50 = 34375 грн.

Якщо чиновник не розмістив інформацію про використанні публічні кошти застав його заплатити штраф.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram