ГоловнаБлогиБлог Василя Вакарова

Чи є життя після корупції?

Створений в Україні тренд “Боротьби з корупцією” у березні місяці приніс деяким його замовникам/виконавцям певні плоди. Зокрема “правильні” антикорупційні громадські організації отримали свого представника у новоствореному антикорупційному агенстві. Руслан Рябошапка був протягнутий через силу (чого варто хоча би нічне засідання у Президента України) у члени НАЗК.

Фото: Макс Требухов

Створення зазначеного органу виконавчої влади наряду із уже працюючим правоохоронним органом - Національним антикорупційним бюро України завершує виконання основних завдань Антикорупційної стратегії на 2014-2017 роки. Безумовно потрібно ще укомплектувати обидва органи професійними працівниками, але це уже відноситься до реальної роботи.

Разом із тим значно більший результат від “тренду” отримала політична партія “Батьківщина”. Об’єднавшись у одне ціле із “Антикорупційним рухом” Валентина Наливайченка названа партія отримала найвищий рейтинг від соціологів серед нині діючих партій. Більше того: лідер цієї політичної сили вперше за два постмайданівські роки має найвищий рейтинг як потенційний Президент та Прем’єр!! Ясна річ, що маючи такі козирі Юля Тимошенко буде із подвійною енергією використовувати нинішню політично-урядову кризу для позачергових виборів до парламенту або й навіть президента.

Інший співвиконавець зазначеного “тренду” Михеїл Саакашвілі, який заснував та просуває по країні “Рух за очищення” уже два місяці під ряд отримує рейтинги, які дозволяють йому “завести” до парламенту більше двох десятків депутатів і мати там свою фракцію.

Не зважаючи на значне падіння електоральних симпатиків, політична сила “БПП-Солідарність” також не має приводу сумувати, адже ні для кого немає таємниці у тому, що проект Саакашвілі підтримується Банковою.

Свій шмат від пирога “тренду” отримують також парламентські сили “Самопоміч” та “Радикальна партія Ляшка”.

Єдиним, хто не виграв, є політична сила “Народний фронт”, рейтинг якої розділили вище перераховані учасники.

Як висновок можемо говорити про те, що “тренд” спрацював.

А чи стало менше корупції в країні? Чи така довготривала риторика допомогла у чомусь людям, громадянам України?

На мій погляд, “шум і галас”, піднятий довкола цієї проблеми, нічого не змінив. Більше того, рівень корупції, хабарництва, конфліктів інтересів тільки виріс і буде зростати, оскільки у цьому році планується масштабна приватизація державної власності.

А громадяни України мусять самостійно, кожен для себе визначитися чи допоміг їм “тренд” і як вони після цього мають жити.

Василь Вакаров Василь Вакаров , Публицист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram