ГоловнаБлогиБлог Вадима Івченка

Хто покриває офшори в Україні?

Міжнародний консорціум журналістів опублікував масштабне розслідування про офшорні компанії, які використовуються впливовими людьми для ухилення від сплати податків. Серед фігурантів офшорного скандалу названі прізвища 12 діючих і колишніх світових лідерів, бізнесменів і офіційних осіб. Є в цьому списку і прізвище Петра Порошенка.

Фото: www.vinnitsa.info

Тепер громадськість чекає, які ж кроки зробить влада. Після оприлюднення документів, у Німеччині проводиться масштабне розслідування. В Ісландії та Грузії прем'єр-міністри подали у відставку. В Україні до цього часу лише “Батьківщина” розробила та подала два законопроекти №№4380 та 4381 щодо введення прямої заборони на офшорну діяльність компаній та суттєве зменшення податків для бізнесу.

І тут розпочалось незрозуміле дійство під назвою — “не потрібні нам такі закони, оскільки вони зруйнують бізнесове середовище”. На думку голови податкового комітету потрібно м'яко, вмовляючи, обіцяючи декілька років перехідного періоду, розробити та обговорити такий закон, аби бізнес не постраждав, або, поки що, почекати...

Отримавши на розгляд вищезазначені законопроекти, комітет знехтував законною процедурою проходження і зібрав закриту нараду для їх обговорення. Хоча згідно регламенту потрібно було включити ці законопроекти в порядок денний комітету та проголосувати за них. Рішення по цих законопроектах так і не було винесене. А вже наступного дня комітет запросив аудиторів від великих компаній! Навіщо?

Це нагадує паніку. І зрозуміло чому! До сьогодні майже весь великий бізнес має у вищих щаблях влади впливових лобістів. А якщо й головний фігурант офшорних скандалів — президент, то взагалі законопроект про їх заборону доведеться чекати декілька років (можливо до закінчення його президентського терміну).

Наведу цифри, які досить красномовно показують, яку суму податків ми змогли б повернути в Україну, якби такий законопроект діяв. Прямі іноземні інвестиції в Україну (в акціонерний капітал) на 31.12.2015 р. (за звітами офіційної статистики) становлять:

Кіпр — 27,1%;

Інші офшорні території— 34,2%;

Австрія — 5,5%

Російська Федерація — 7,8%

Німеччина — 12,5%

Нідерланди — 12,9%

Тобто, 11.7 млрд доларів в Україну надходить від офшорних рахунків кіпрських компаній!

А загалом — несплачених податків, і як наслідок незаконного виводу коштів у офшори з України в середньому на рік — більше 285 млрд гривень. Для порівняння — державна допомога сім'ям з дітьми, малозабезпеченим, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам — 45.3 млрд гривень закладено в бюджет 2016. Видатки на оборону — 59,8 млрд. грн., на охорону здоров'я — 60,4 млрд.грн., на дороги — 11,2 млрд.грн. Навіть, якщо зразу не зможемо повернути в державу всі видатки — зиск колосальний!

Але в Комітеті податкової політики вважають, що додаткові надходження від руйнування офшорних схем не на часі!

Вважаю, потрібно винести ці законопроекти на голосування в парламент. А якщо виникнуть якісь пропозиції від інших політичних сил, між першим та другим читанням буде час їх доопрацювати залучивши до цього міжнародних партнерів та експертів. І терміново їх прийняти!

“Ці законопроекти для всіх антиукраїнських кланів – як цвях у кришку труни для всієї олігократії в країні. Але як же прийняти ці закони, коли кожна людина розуміє, що в цьому парламенті більшість складають фракції Блоку Петра Порошенка, до якої увійшли ті, хто працює через офшори, та «Народний фронт», навколо якого зібрані більшість кланів України і які також працюють через офшори. Як вивести гроші з тіні, якщо люди, які складають більшість і є цією тінню?” - цитата з виступу лідера опозиційної фракції. Далі — думайте самі. Чому і хто покриває офшори в Україні...

Вадим Івченко Вадим Івченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram