ГоловнаБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

ВПО і програма Гройсмана

Під час представлення програми діяльності Кабінету міністрів Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що його уряд надаватиме додаткову увагу питанням, пов’язаним з поверненням Криму і тимчасово окупованих районів Донбасу, відновленням життєдіяльності на звільнених територіях, інтеграцією переселенців.

Фото: www.kmu.gov.ua

Свідченням того, що ці питання стануть одними з пріоритетних завдань нового уряду, за словами Володимира Гройсмана, є рішення про створення спеціального міністерства і керування цього питання на рівні одного з віце-прем’єрів.

Один з пунктів програми діяльності уряду має назву «Відновлення територіальної цілісності та відбудова Донбасу», в якому об’єднані всі питання, які виникли внаслідок російської агресії.

Добре, що є розуміння потреби розробки стратегій. Втім, можливо варто розділити питання стратегії щодо відновлення територіальної цілісності України та питання іншої стратегії щодо внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та громадян, які проживають на тимчасово окупованій та неконтрольованій території України.

Перелік завдань щодо внутрішньо переміщених осіб свідчить про те, що уряд розуміє деякі конкретні завдання, про які неодноразово казали активісти та експерти – це створення єдиної інформаційної бази про ВПО, забезпечення прозорого використання залучених коштів та здійснення соціальних виплат. Однак питання забезпечення житлом, працевлаштування, соціальної адаптації та інтеграції другий рік залишаються поза увагою. Також оминається питання виплат пенсій мешканцям тимчасово неконтрольованої території України в зоні проведення АТО. Натомість суспільство поляризується і розколюється саме на цих темах.

У програмі діяльності уряду не вистачає зобов’язань щодо:

- виконання Комплексної державної програми інтеграції, соціальної адаптації та захисту і реінтеграції внутрішньо переміщених осіб та Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини

- приведення нормативно-правових актів Кабміну у відповідність до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (зі змінами від 13 січня 2016 року) задля зменшення бюрократичного тиску та посилення гарантій захисту прав ВПО

- забезпечення виплат пенсій громадянам, які проживають на тимчасово неконтрольованій території України

- розробки інформаційної стратегії щодо тимчасово окупованих та непідконтрольних територій, без якої відновлення цілісності країни неможливі

- розробки державної стратегічної комунікації по відношенню до мешканців Донецької та Луганської областей, які залишись в зоні конфлікту, а також щодо внутрішньо переміщених осіб.

20 квітня Кабінет Міністрів на своєму засіданні створив довгоочікуване Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Це виконання однієї з рекомендацій громадськості до парламентських слухань, які відбулись два місяці тому. Нове відомство створюється шляхом злиття Державного агентства з питань відновлення Донбасу і Державної служби з питань Автономної Республіки Крим і Севастополя і відповідатиме за забезпечення формування та реалізації державної політики з питань відновлення, розвитку та розбудови миру на тимчасово окупованих територіях, територіях проведення антитерористичної операції та територіях, які зазнали негативного впливу внаслідок збройних конфліктів, а також щодо внутрішньо переміщених осіб.

Наразі положення про новонароджене міністерство ще доопрацьовується, але той факт, що робота над положенням проводиться спільно з громадськими організаціями дає надію на зміну риторики від «зрада» до «перемога».

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram