ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

Привиди Революції

"Доля мого сина нікого не цікавить. А він був затятим активістом Майдану, у нього залишилось троє дітей. І тепер Івана нема" - розпачливо розповідає мати Івана Тарана, зниклого 20 лютого на Майдані. Таких привидів Революції досі півсотні.

Пройшло рівно півроку відколи волонтери "Пошукової ініціативи" провели зустріч з пресою, присвячену розшуку майданівців. Серед запрошених були вищі міліціянти, представник уповноваженої з прав людини, народні депутати. Тоді ми поставили питання руба - чому зниклих протестувальників активно шукають переважно прості волонтери, а силовики імітують роботу. Чому проблема зниклих у центрі столиці під час жорстоких подій лютого 2014 року нікого не переймає. І ще багато "чому"...

Ми сподівались розворушити інертних службовців та пасивних міліціянтів і нарешті запрацювати як годиться. Ми сподівались, що за півроку спільними зусиллями нам вдасться розшукати більшість людей зі списку.

Представники міліції нас запевняли про щире бажання співпраці, а нардепи клялись розповісти про зниклих з трибуни Верховної Ради.

Рожеві надії розвіялись як дим. Відшуміли роковини Майдану і всі дружньо забули свої обіцянки.

Факти. За минулі пів року МВС розшукало лише одного чоловіка із бази даних зниклих безвісти. Відкрито лише 6 кримінальних проваджень. Тобто із 50-ти людей міліція погоджується офіційно шукати шість. А так звана співпраця з волонтерами зосталась пустою балачкою. Міліція поділилась кількома контактами ймовірних зниклих й на тім все. Те саме з підтримкою нардепів - нуль.

Невже всім начхати на людей, котрі боролись за ліпше життя для всієї країни? Що казати батькам що вже півтора року марно чекають своїх дітей?

Фаїна Таран досі надіється побачити сина живим, або принаймні дізнатись що з ним трапилось. Таких як ця літня жінка ще 50 матерів.

Ми, волонтери "Пошукової ініціативи", теж не здаємось і намагаємось допомогти батькам зниклих активістів отримати, бодай, звісточку про своїх дітей.

Прості громадяни покинуті самі на себе, зміни в головах чиновників і правоохоронців - це лише оманлива ілюзія. Така жорстка реальність нашого часу. Без активної участі міліції, пана Авакова і народних депутатів, сам на сам із проблемою, ми вимушені самостійно продовжувати розшук зниклих.

Якщо маєте інформацію, або змогу допомогти телефонуйте на гарячу лінію "Пошукової ініціативи" 067 866 45 74, шукайте сторінку на Facebook або пишіть на [email protected]

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram