ГоловнаБлогиБлог Тараса Костанчука

План «Армії гідності» врятує Україну!

Ветерани АТО вже переконались, що в тилу боротьба не менш заклята, ніж на лінії розмежування. В будь-якій війні необхідно бути стратегом, вміти діяти тактично та обдумано. Тим паче в світовій історії вже були випадки з аналогічними подіями, як сьогодні на сході України. Наприклад, Республіка Хорватія також пережила агресію з боку сербів та окупацію своїх територій.

Фото: EPA/UPG

Єдине, чим відрізняється ситуація в Україні – це те, що у нас сьогодні політики ведуть якусь свою гру: ділять гроші, борються за владу, керуються лише власною вигодою. Жоден з них не усвідомлює, що в країні війна, а хто усвідомлює, обертає ситуацію на користь свого бізнесу! В Республіці Хорватія в 1991-1995 роках все відбувалось іншим чином. На 4,5 мільйони мешканців керівникам країни вдалось створити армію чисельністю близько 250 тисяч професійних військових, а всього у визвольній боротьбі брало участь 500 тисяч хорватів. Визвольна операція тривала лічені дні, але її підготовка велась декілька років. В ті часи, як розповів один з керівників ветеранів спеціальної поліції РХ, об’єдналась вся країна: партії різних переконань, бізнесмени, громадяни. Адже була єдина мета – зберегти країну, як таку.

Про досвід хорватів особисто я знав не з чуток, адже саме в той період перебував в Хорватії ще молодим хлопцем. Ситуацію вдалось усвідомити лише згодом, коли Україна опинилась під російською окупацією…

Оскільки наші представники влади досі не докладають жодних зусиль, щоб зберегти Україну, як державу, ми – ветерани АТО та ветерани волонтерського руху вже діємо! По-перше, наш проект «Армія гідності» в рамках громадсько-політичного руху «Справедливість» об’єднує ветеранів АТО по всій країні! І це важливий крок, адже багато хто з хлопців після повернення з АТО зневірився та опустив руки. По-друге, ми опрацювали напрямок своєї діяльності та сформували задачі, які поступово будемо вирішувати. Ми не можемо чекати поки ці кровопивці у владі нарешті нап’ються крові народу… Ми шукаємо підтримку не тільки один в одного, ми знаходимо допомогу та підтримку від досвідчених світових політиків та керівників інших держав.

Наприкінці квітня Маркіян Лубківський, який є одним із координаторів руху «Справедливість» і я, як керівник проекту «Армія гідності», відвідали Республіку Хорватію. Разом з Маркіяном провели низку зустрічей і переговорів з керівниками ветеранських об’єднань. Серед яких екс-начальник Генштабу ЗС РХ, президент компанії GeoFoto Grupa, радники Президента РХ, експерти з питань розмінування тощо.

Основною метою нашого візиту було розширення міжнародної співпраці «Справедливості» з неурядовими громадськими організаціями Хорватії та перейняття досвіду Республіки Хорватія у питаннях соціального захисту українських воїнів АТО.

Співпраця з Хорватією є невипадковою, адже ця країна володіє досвідом перемоги над агресором, що в рази перевищує своїм військовим потенціалом, звільнення окупованих територій, та й унікальними практичними напрацюваннями: як ефективно опікуватися захисниками вітчизни, забезпечувати їхні соціальні та медичні потреби, дбати про родини героїв.

Після переговорів з високопосадовцями Хорватії, користуючись порадами та перспективою на можливу допомогу, ми вдосконалили план діяльності нашої «Армії гідності». Тож, співпраця з Хорватською стороною охоплюватиме три основні напрями, а саме: використання досвіду РХ у сферах соціального захисту усіх без винятку оборонців України, модернізацію та реорганізацію оборонного сектору, розмінування територій.

План «Армії гідності», згідно з рекомендаціями хорватських фахівців, перш за все передбачає об’єднання широкого кола неурядових організацій навколо проекту. Зокрема об’єднання лідерів в регіонах, і саме цим ми сьогодні займаємось. Також план «Армії гідності» передбачає розробку Закону про захисників Вітчизни (відштовхуючись від хорватського законодавства). В цьому документі потрібно прописати ЧІТКИЙ порядок та критерії надання статусу учасника бойових дій. Важливо щоб учасники АТО брали участь в об’єднавчих семінарах, конференціях з соціальної проблематики АТО, які необхідно буде організувати.

Ветерани АТО повинні голосно заявляти про свої проблеми, пропонувати методи їх вирішення, бути самим активним прошарком суспільства. В свою чергу громада повинна поважати ветеранів АТО, всебічно їх підтримувати в їх діяльності і дякувати за їх самовідданість державі.

На сьогодні Україна має підтримку з боку Хорватії. Саме ця країна готова до системної взаємодії в питаннях військово-технічного співробітництва. З точки зору ментальності, хорвати і українці дуже близькі, саме тому, ми вважаємо, що реалізувати розроблений план «Армії гідності» ми зможемо максимально ефективно, спираючись на їх досвід.

Більш того, Хорватія готова поставляти в Україну тепловізори та прилади нічного бачення, радари, а також, що важливо, надлишки озброєння, які є у них в наявності (а саме танки Т55, Т72 та відповідні боєприпаси). Але на сьогодні наші чиновники, які з усього хочуть мати гроші – не зацікавлені в цій допомозі. Причина банальна – відсутність відкатів! Тож, «Армія гідності» досі веде подвійну боротьбу: з корупціонерами та зовнішнім агресором!

Попереду, як завжди багато роботи! І сьогодні саме «Армія гідності» стоїть на варті незалежності та єдності України!

Закликаємо ще раз всіх ветеранів АТО, волонтерів, небайдужих громадян України приєднатись до нашого проекту «Армія гідності»!

Україна понад усе!

Тарас Костанчук Тарас Костанчук , Керівник ГО "Військово-патріотичне об'єднання учасників АТО "Справедливість", командир штурмової групи батальйону "Донбас"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram