ГоловнаБлогиБлог Тараса Галайди

"Не учите меня жить, лучше помогите материально" – реформи по-українськи

Сполучені Штати та ЄС останнім часом дають чітко зрозуміти, що без результативних реформ, очікувати інвестицій та фінансової допомоги українцям марно.

Фото: linkis.com

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт щодо проведення реформ 30.01.2015 наголошував: «Питання не в тому, щоб фіранки на вікнах поміняти, а в тому, щоб провести кардинальні зміни. Ми дуже чітко висловили свою позицію: якщо ви робитимете серйозні реформи, то Сполучені Штати будуть серйозно вкладатися у ваш успіх. Але якщо реформи загальмують, то дуже важко розраховувати на підтримку як із боку нашого Конгресу, так і з боку ваших європейських партнерів».

Крім того, Рада ЄС із закордонних справ за результатами надзвичайного засідання з розгляду ситуації в Україні закликала українську владу досягти конкретних результатів у проведенні ключових реформ, що матиме вирішальне значення для політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС: «Рада знову повторює свій заклик до уряду України прискорити реалізацію політичних та економічних реформ. Вона наполегливо закликає Україну досягнути конкретних результатів у ключових сферах реформування, яких очікують громадяни, щодо демократичної та модернізованої України, яка поважає права національних меншин».

Президент України Петро Порошенко під час виступу на засіданні Національної ради реформ 24 грудня минулого року зазначав: «На реформи сьогодні налаштовані абсолютно всі: Президент, Уряд, Парламент, громадськість. Для успішного впровадження реформ в Україні потрібна консолідація зусиль та узгоджені дії всіх учасників процесу»;

«Сподіваюсь, що Міністерство економіки візьме лідерські позиції в питаннях дерегуляції і ми найближчим часом зможемо продемонструвати рішуче скорочення державного апарату. Прошу, запускайте гільйотину дерегуляції відразу, народ буде вас вітати».

На жаль, слова президента та заклики західних партнерів почули та прийняли до уваги далеко не всі.

За повідомленням Нацдержслужби від 29.01.2015, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк відклав ініціативу Міністерства фінансів України щодо чергового скорочення чисельності державних службовців. Замість скорочення доручив: «розпочати роботу щодо проведення аналізу функцій, повноважень, структури та чисельності працівників центральних органів виконавчої влади».

Як уже зазначала ГО «Публічний аудит», щодня відтермінування реформи державного управління коштує українцям від 3 до 15 мільйонів гривень.

Вартість доручення прем’єр-міністра України:

Скорочення державного апарату на 30–50% анонсувалось рядом ще в середині 2014 року.

Невже для проведення «аналізу функцій, повноважень, структури та чисельності працівників центральних органів виконавчої влади» не було часу протягом березня 2014 – січня 2015 років, за які вже було сплачено роздутому державному апарату від 1 до 5 зайвих мільярдів гривень?

З одного боку, для проведення успішних реформ до України запрошуються міжнародні фахові експерти та міністри, з другого – ніхто їх не чує або не має бажання чути.

На практиці використання найкращого світового досвіду в проведенні реформ виглядає як: «Не учите меня жить – лучше помогите материально». 

Тарас Галайда Тарас Галайда , Фахівець в галузі аудиту та обліку Громадської Організації "Публічний аудит"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram