ГоловнаБлогиБлог Станіслава Куценка

Проституція сімейним станом або наречена за гроші

Чимало українців укладають фіктивний шлюб з різних причин, але найбільш поширеною ситуацією є укладання іноземцями шлюбу для отримання посвідки на проживання в Україні, а також отримання громадянства та інших соціальних пільг.

Фото: EPA/UPG

Реєстрація шлюбу та перебування в ньому понад 2 роки є підставою для отримання дозволу на постійне місце проживання в Україні або громадянства України.

При цьому багато українок укладають такий вид шлюбу за гроші. Так, вартість послуг може сягати навіть 1 000 доларів.

Віталіні 22 роки. Три роки жила з хлопцем. А коли розійшлись, то довелось шукати квартиру, на оплату якої в неї не було грошей, оскільки дівчина - сирота та ще й має проблеми зі здоров’ям.

З проханням підшукати їй фейкового нареченого звернулась до посередниці, котру знайшла в інтернеті. Дівчині запропонували вихідця з Іраку. Аміль навчається на останньому курсі в медичному університеті. Наступного дня хлопець написав особисто. За "руку" українки він запропонував 700 доларів. Шлюб парубкові потрібен лише для отримання громадянства України.

Відтак, відповідно до Статті 40 Сімейного кодексу України, фіктивним є шлюб, якщо його укладено жінкою або чоловіком, або одним із них без наміру створення сім’ї та набуття прав і обов’язків подружжя. Такий шлюб визнається недійсним за рішенням суду.

Існує кілька умов для вступу в шлюб. По-перше, взаємна добровільна згода чоловіка і жінки, які одружуються, по-друге, досягнення ними шлюбного віку. Для України шлюбний вік – це вісімнадцять років.

Подавши заяву про державну реєстрацію шлюбу, наречені тим самим підтверджують своє вільне волевиявлення. Права учасників сімейних відносин не можуть бути обмежені за ознаками різниці у віці, громадянства, раси, матеріального становища та за іншими ознаками. Водночас при прийнятті заяви наречених ознайомлюють із їхніми правами та обов’язками як майбутніх подружжя та батьків.

У Києві протягом 2017 року було визнано недійсним 4 шлюби та 1 фіктивним, а у 2018 році суд визнав недійсними вже 9 шлюбів.

Фіктивність шлюбу в Україні перевіряють лише на етапі подачі заяв до РАЦСу, проте відповідальності за обман просто не передбачено на відміну від США і країн ЄС. Правда, не скрізь. Наприклад, у законодавстві Польщі взагалі відсутнє таке поняття, як фіктивний шлюб.

Проаналізувавши судову практику в Україні, найчастіше підставами для визнання шлюбу недійсним у зв’язку з відсутністю у сторін наміру створювати сім’ю та набувати для себе прав і обов’язків подружжя, вказуються наступні: окреме проживання, відсутність спільно набутого майна, відсутність турботи один про одного та взаємної матеріальної підтримки, непоказування подружніх відносин перед третіми особами, небажання народжувати спільних дітей, підтримання статевих стосунків з третіми особами, відкрите демонстрування перед третіми особами відсутності фактичних шлюбних відносин та наголошення на фіктивності реєстрації шлюбу.

Водночас жодна з наведених обставин справ не взята до уваги судами як самостійна чи єдина підстава визнання шлюбу недійсним. При ухваленні рішень суди оцінювали докази в їх сукупності та лише за наявності достатніх підстав вважали, що, укладаючи шлюб, сторони не мали наміру створювати сім’ю та набувати для себе прав і обов’язків подружжя, суди приходили до висновку про фіктивність такого шлюбу.

Чи карають в Україні?

Якщо фіктивний шлюб завдав майнової шкоди державі, такі дії правоохоронними органами можуть розцінюватися як заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (стаття 192 Кримінального кодексу України).

Такі дії караються штрафом у 850 грн, або громадськими роботами до 240 годин, або виправними роботами до 2 років, або арештом на строк до шести місяців.

Якщо правопорушення вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у великих розмірах, караються штрафом від 850 до 1700 грн або обмеженням волі на строк до 3 років.

Відповідно до цієї статті майнова шкода визнається значною, якщо вона у 50 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (850 і більше), а у великих розмірах – така, що у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (1700 і більше).

Заходи протидії торгівлі сімейним станом можуть бути ефективними тільки тоді, коли в суспільстві ідея та питання сім’ї займатиме провідне місце.

Тож, у житті рано чи пізно доводиться за все платити. Хто знає, як складуться стосунки між двома чужими людьми. Адже в будь-якому разі ніякі матеріальні статки не зможуть склеїти розбиті людські душі. Ви зустрічаєтесь, знаходите одне одного та створюєте повноцінні міцні родини. Проте у будь-якому випадку, обираючи шлюб чи в Україні, чи за кордоном, Ви не повинні за це платити. Любов завжди щира і єдина.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram