ГоловнаБлогиБлог Станіслава Куценка

Прописка для українців: що треба знати?

Відсутність відомостей про реєстрацію громадян створює чималі проблеми: поліція не може знайти злочинця, Міністерство охорони здоров'я не може порахувати, скільки потрібно дільничних лікарів та місць у лікарні, Міносвіти – не знає, скільки місць потрібно у школах та дитсадках. З цього починається некоректне державне планування.

Фото: Надано автором

Тож, у зв’язку з цим у 2016 році було спрощено систему реєстрації, проте зроблено її обов’язковою.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» кожен громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані зареєструвати своє місце проживання.

З моменту прийняття у 2017 році постанови Кабінету Міністрів України №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Україні діють нові правила прописки і виписки.

Як і де оформити прописку?

Знятися з реєстрації чи оформити прописку – раніше ці послуги надавали органи міграційної служби, зараз цим займаються місцеві ради. Подавати документи можна безпосередньо до Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до місцевої ради. Це залежить від місця проживання заявника.

Скільки часу займає процедура виписки та прописки?

Відповідно до законодавства людині, яка знялася з реєстрації за попереднім місцем проживання, дається місяць (30 календарних днів) на те, щоб зареєструватися за новою адресою. Раніше цей термін становив усього 10 днів. Прописка оформляється в день надання особою всіх необхідних документів та за бажанням заявника може проводитись одночасно з випискою з попереднього місця проживання.

Власникам паспортів у вигляді ID-карт інформація про місце проживання вноситься на електронний чіп, вмонтований у документ. Заміна ID-паспортів у зв’язку зі зміною прописки не проводиться.

Реєстрація місця проживання дорослих і дітей старше 14 років

Порядок реєстрації місця проживання в Україні передбачає особисте звернення до органу реєстрації. Оскільки дитина, яка досягла 14 років, може самостійно обирати собі місце проживання, при подачі документів на прописку її присутність обов’язкова.

При виникненні обставин, що перешкоджають самостійному зверненню до органів реєстрації для оформлення прописки, реєстрація за місцем проживання може бути проведена за зверненням законного представника (батьки, опікуни) або представника за дорученням.

Реєстрація місця проживання малолітніх дітей

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців із дня державної реєстрації її народження. За бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.

Які документи потрібні для прописки в 2017 році?

Згідно з пунктом 18 «Правил реєстрації місця проживання» для отримання прописки необхідно подати наступний пакет документів:

  • заяву про реєстрацію місця проживання;
  • квитанцію про сплату адміністративного збору;
  • військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);
  • заяву про зняття з реєстрації місця проживання (у разі здійснення прописки одночасно з випискою за попередньою адресою);
  • документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення на постійне проживання; дозвіл на проживання, посвідчення біженця і т. п.).

При реєстрації за згодою власника потрібна його присутність при подачі заяви. Також він повинен мати при собі документи, що засвідчують особу і право власності на житло, в яке здійснюється прописка.

Побоювання щодо того, що хтось перевірятиме у звичайних перехожих прописку, щоб виловити нелегальних працівників і тих, хто здає їм житло без сплати податків, не мають під собою ніяких підстав. Поліція, по-перше, не має права просто так, без жодних підстав зупиняти вас і питати, де ви живете.

По-друге, правоохоронцям потрібно довести сам факт порушення законодавства. А точно встановити, коли людина без реєстрації прибула в місто, нескладно.

Порушником є лише той, хто за однією адресою виписався, а за іншою не зареєструвався.

Якщо ж Ваші права порушуються та Ви стали жертвою свавілля, можете звертатись у рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» http://pravo.minjust.gov.ua 0 (800) 213103 цілодобово та до Бюро безоплатної правової допомоги. 

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram