ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Київрада залишить Біличанський ліс без лісників?

Київрада зібралась ліквідувати комунальне підприємство, що обслуговує Біличанський ліс. До порядку денного пленарного засідання Київради включений проект рішення, який передбачає ліквідацію трьох лісопаркових господарств столиці – КП «Святошинське лісопаркове господарство», КП «Дарницьке лісопаркове господарство» та КП «Лісопаркове господарство «Конча-Заспа».

Фото: Макс Левин

Нагадаю, що саме лісники КП «Святошинське лісопаркове господарство» беруть активну участь у боротьбі за збереження Біличанського лісу. Адже вони оперативно виявляють місця самовільних вирубок лісу, викликають міліцію на місце злочину, складають відповідні протоколи про лісопорушення. Власне завдяки пильності лісників вдалося запобігти більш масштабним вирубкам цього унікального природного комплексу. Крім того, юристи КП «Святошинське лісопаркове господарство» у сотнях судових засідань доводять, що Біличанський ліс є територією Києва, і що всі рішення Коцюбинської та Гостомельської селищних рад про відчуження сотень гектарів лісу у приватну власність є незаконними.

Також КП «Святошинське лісопаркове господарство» у 2012 році виступило проти зміни цільового призначення 23 га лісу і передачі його ритуальній службі, завдяки чому нам вдалося вберегти цю ділянку від вирубок.

І тепер нова київська влада вирішила ліквідувати комунальне підприємство, яке приклало стільки зусиль для захисту багатостраждального Біличанського лісу. Звісно ж, для чого новому керівництву міста структура, що опікується лісом, якщо столичні можновладці вирішили віддати 4 тис. га цього природного комплексу на поталу очільникам Коцюбинського, підписавши дуже сумнівний меморандум?

До речі, про меморандум. Столична влада не поспішає оприлюднювати список осіб, включених до складу тристоронньої робочої групи щодо розробки проекту рішення про встановлення меж селища Коцюбинське. Нагадаю, що згаданий меморандум між Київрадою, Київською обласною радою та Коцюбинською селищною радою передбачає створення такої робочої групи до 11 липня. На мій інформаційний запит щодо надання відомостей про склад цієї робочої групи, спрямований на ім’я Київського міського голови В. Кличка, відповіді немає попри те, що усі допустимі терміни згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» уже сплинули.

У питанні ліквідації комунальних підприємств, що обслуговують столичні ліси, є ще одна важлива складова. Саме ці установи є землекористувачами ділянок, вкритих лісами, і Київрадою надані дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення лісових земель цим комунальним підприємствам для ведення лісового господарства. Тобто наразі триває процедура оформлення землевпорядної документації. Та замість того, щоби пришвидшити процес видачі державних актів на лісові земельні ділянки столичним лісопарковим господарствам, нова київська влада взяла курс на ліквідацію цих комунальних підприємств. Як наслідок, питання щодо оформлення землевпорядної документації на Біличанський та інші ліси столиці затягнеться на роки. Якщо взагалі цим питанням хтось будезайматись.

За півтора місяці керівництва містом нова влада робить послідовні кроки, які нівелюють усі досягнення попередніх років у боротьбі за збереження Біличанського лісу. Чи може це бути випадковістю?

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram