Пункт призначення №12. Мигія. Первомайський район Миколаївської області

«Старовинне козацьке село Мигія», як свідчить вивіска при в’їзді, розташоване на березі Південного Бугу у 10 км від Первомайська.

Тут розкинувся каньйон Південного Бугу з 12-ма порогами, найзліший з яких ― Клик, і безліч скель, на одній з яких ― Протичанській скелі ― живе жовточеревий і нешкідливий полоз Вася.

Фото: Знайдено в Укараїні

У Мигії живе й веселий, закоханий у ці місця гід Олег, який 18 років тому зустрів тут свою дружину, закохався до нестями і залишився. Сьогодні він ― технік заповідника «Бузький Гард», але майже весь свій час він присвячує «своїм дорогим мандрівникам», яких знайомить із Мигією в усіх подробицях.

Тут рятує коней від пресу білозуба і життєрадісна Лєнка. «Альо, Лєн, чуєш, тут у мене кінь на ковбасу, забираєш? 7 тищ гривень всього». «Забираю, потримай два дні, благаю!» ― кричить у слухавку Лєна і біжить шукати гроші. А потім знову і знову: коні потрапляють на бойню часто знесилені чи поранені, їх треба лікувати. Зараз у неї десять врятованих тварин, а одна з них ― улюблениця Казка ― у червні народила лошатка.

Доглянуті щасливі конячки пасуться на мигійських пасовищах біля Південного Бугу, а Лєна розмовляє з ними і навчає їх. Тільки дві з десяти приносять Лєні невеликі гроші, решту треба ростити і доглядати як мінімум до 3-х років. На утримання однієї конячки йде більше 1000 гривень на місяць. Лєна і її чоловік працюють тільки на них. У Лєни щасливе обличчя і швидка жива мова.

Фото: Знайдено в Укараїні

Це ті відчуття, які хочеться передати до огляду з оцінками, щоб показати вам, що Мигія, як вона є, це не тільки рафтинг.

Отже, до справи.

Місцезнаходження і дорога

Мигія розташована на березі Південного Бугу, у 10 км від Первомайська, на території заповідника «Гранітно-степове Побужжя». Мигію називають «маленькою Швейцарією», але нам здається, що Швейцарію ніколи не назвуть «великою Мигією», хоча клімат і рельєф місцевості в Мигії справді трохи нагадують Швейцарію. Гід Олег розповідав нам, що він особисто супроводжував по Мигії туристів із Цюриха, і вони були вражені красою тутешніх місць.

Щодо дороги: від Києва до Мигії вона абсолютно нормальна, за винятком окремих невеликих ділянок.

Оцінка ― 8.

Характеристика місця по суті питання

Мигія ― місце унікальне. Тут ви знайдете і зелену природу, і благородних скакунів, і скелі, і озера, и бурхливі річки, і пороги, і навіть урбаністичний пейзаж у вигляді старого водяного млина, який сьогодні служить чудовим оглядовим майданчиком. Тут поєднуються дикий відпочинок і здоровий спорт, а ваші діти отримають свої емоції повною мірою.

Фото: Знайдено в Укараїні

Оцінка ― 9.

Інфраструктура

Інфраструктура у Мигії, порівняно з іншими місцями традиційного відпочинку на природі, досить розвинута: є все необхідне для проживання (усіма способами), харчування (як кафе у самій Мигії, так і магазинчики), водного спорту (прокат спорядження), а в якості бонуса ― поряд Первомайськ. Хоча бонус ще той. В усій Україні я не бачила більш занедбаного міста, ніж Первомайськ. Кажу від свого імені і приймаю удар з боку ображених первомайців: Андрій і Іванка у Первомайськ не їздили, вони натхненно стрибали з «Ніконами» по скелях.

Величезні ями посередині центральної площі, катастрофічні дороги, надмір будівельних магазинів і крамниць із продажу цвинтарних вінків ― таким побачили Первомайськ мої очі. Час щось змінювати!

Оцінка Мигійській інфраструктурі ― 6.

Проживання

Наша команда жила у придорожньому комплексі «Три бажання» ― рукою подати до всіх мигійських красот. Окрім доволі зручних номерів, там є банька, басейн, бесідочки і окремі будиночки вдалині від дороги, а ще до місцевого кафе ходять обідати усі обізнані туристи і місцеві мешканці: тут дуже смачно і недорого, а перепілка у часниковому соусі ― особисте гастрономічне потрясіння Андрія Горба. Ми з Іванкою в основному налягали на млинці з сиром. У «Трьох бажаннях» дуже-дуже чисто ― Ользі Фреймут сподобалося б.

Вартість проживання на нашій базі така: 150 грн. за одномісний номер, 250 ― за двомісний, 450 ― за 3-4-місний.

Але є у Мигії варіанти і подешевше ― наприклад, 80 грн. за ліжко-місце (зручності у дворі).

Місць для кемпінгу більше ніж достатньо: можна приєднатися до групи на смугастих каяках, які влаштувалися біля порогу «Інтеграл», або ж поставити намет самостійно на березі радонового озера. Все що завгодно, тільки б ви посміхалися. А з місцем для намету вам зможе допомогти наш Олег, якщо ви тут уперше і потрібен провідник: (096) 428-38-99, Олег.

Номер телефону бази «Три бажання»: (050) 066-07-78.

Оцінка ― 9.

Харчування

Якщо ви їдете з наметами, беріть із собою все найсмачніше, а рибу зловите в Конвалієвому озері, яке можна побачити з Високої (Протичанської) скелі ― тієї самої, де живе полоз Вася.

Фото: Знайдено в Укараїні

Якщо живете на будь-якій базі, то снідати, обідати і вечеряти ідіть у «Три бажання» ― ми поганого не порадимо.

Але рибу все одно зловіть :)

Оцінка ― 8.

Розваги

Рафтинг, водний слалом на каяках, байдарки і катамарани ― всі види водних розваг і туризму тут є, і не лише для спортсменів зі стажем.

У Мигії є свій невеличкий Крим ― радонове озеро з неймовірно бірюзовою водою, майже як на мисі Фіолент. Окрім корисних властивостей, в озері дуже комфортно купатися і стрибати зі скель різної висоти ― підводних каменів немає, глибина ― до 42 метрів.

Якщо ви ніколи раніше не займалися водним туризмом, беріть інструктора і сплавляйтеся по тихій воді на рафтах ― це можна робити навіть з маленькими дітьми, все одно усіх одягнуть у рятувальні жилети.

Скелелазіння, фотополювання, купання у Південному Бузі, риболовля і катання на конях тієї самої Лєни, про яку на початку огляду, ― ось багато того, що буде вам доступно у Мигії.

Лєна з радістю покатала і мене з Іванкою, ми були у захваті:)

Ось він, телефон Лєни: (098) 384-75-59.

А зовсім недалеко знаходиться зразкове місто Южноукраїнськ зі своїми небаченими дивами: Парк янголів, дивовижні каньйони, наскельна скульптура і живопис ― враження не помістяться навіть на 16-гігову флешку.

Протягом усього проекту нам писав Богдан Грицевич, хранитель культурних цінностей Миколаївської області. Він надсилав нам величезну кількість листів, відео і фотографій неймовірних місць, які ми фізично не встигнемо відвідати. Але якщо ви захочете вивчити ті краї досконаліше ― пишіть йому, Богдан усе організує.

Оцінка ― 10.

Можливість відпочинку з дітьми

Тільки на вашу відповідальність. Ми бачили туристів з дітками 2-3 років, але суб’єктивна думка ― нехай ваші діти підростуть хоча б до п’яти.

Фото: Знайдено в Укараїні

Оцінка ― 6.

Чистота

Чисто, і навіть у наметових містечках відносно чисто. Не Швейцарія, звичайно, але оцінку 7 за чистоту Мигія заслужила точно.

Wi-Fi і мобільний зв’язок

Мобільний інтернет є, тільки слабкий. На базі ― вай-фай цілком на оцінку 5.

Безпека

Якщо ваші водні розваги супроводжує інструктор або гід ― ми за вас спокійні. Купатися можна лише там, де можна, а пірнати ― тим більше.

Оцінка ― 4.

Сповнений глибокого змісту висновок

Дивовижне місце. Якщо приїдете сюди на тиждень, зможете наповнитися враженнями на рік. Мигія знаходиться між двома українськими туристичними «дивами» ― Южноукраїнськом і Вознесенськом. Тож якщо ви приїхали на автомобілі, цілком можете і в Актівський каньйон заїхати, і подивитися наскельні скульптури в Южноукраїнську, і скупатися у будь-якому місці Південного Бугу. Одне з найоб’ємніших місць для відпочинку, рекомендуємо від душі!

Ваші ми.

Фото: Знайдено в Укараїні

Проект "Знайдено в Україні" Проект "Знайдено в Україні" , У пошуках місць для відпочинку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram