Пункт призначення №2. Шацькі озера, Волинська область

Ми чітко розуміємо, що Шацькі озера вже дуже давно знайдені в Україні. Але ми повинні були заїхати, аби хоч спробувати знайти серед усіх 30-ти озер ТЕ САМЕ озеро, яке ви ще не бачили, де ще не бували і куди обов’язково треба поїхати.

Крім того, наша команда оцінює місця чарівного українського відпочинку по 8-10 критеріях, по 10-бальній шкалі. Шацькі озера так і вабили нас заліковкою. «Ну ж бо, дослідіть нас», ― наче шелестіли вони своїми не завжди прозорими водами.

І ось вони ми.

Фото: Зроблено в Україні

Місцезнаходження і дорога

Шацькі озера розташовані у Шацькому і Любомльському районах Волинської області. Найбільше з них ― Світязь, розташоване у селі Світязь. Усе просто.

Дорога ― а їхали ми з Рівненської області ― цілком ок. Ну, тобто, вона звичайно не Київ-Бориспіль, але і не Кузнецовськ-Біле озеро.

Проїхати можна будь-яким автомобілем (тільки обережно).

Оцінка ― 6.

Характеристика досліджуваного об’єкта по суті питання

Ми об’їхали Світязь, Пісочне, Перемут, а також Чорне і Лебедине (останні через їх назву).

З тих, що ми подивилися, цивілізоване купання можливе тільки на Світязі і Пісочному, решта чудово підійдуть мавкам і туристам-ентузіастам. Світязь дивовижний на заході сонця і величезний за своїми розмірами: 25,2 кв. км ― це вам не жарти. Максимальна глибина 58,4 метрів, дно піщане, вода чиста, біля берега мілина. Навіть зараз, коли прохолодно, вода все одно цілком купабельна за своєю температурою, тому що прогрівається швидко.

Берегова лінія озера (у селі Світязь) близько 9 км, і цим я ніби натякаю на те, що для справді приємного відпочинку є сенс проїхатися від центру (центральний пляж озера з ринком та ігровим автоматом у вигляді боксерської груші «Сила є ― розуму не треба») і знайти собі затишне місце до душі.

Оцінка ― 5.

Фото: Зроблено в Україні

Інфраструктура

Ха-ха, мій улюблений пункт!

Інфраструктура на озері Світязь це:

- стандартний набір дитячого розважального щастя на березі у вигляді застарілого луна-парку;

- ринок і Головне Центральне Кафе «Альф-2» (в меню: суп із фрикадельками за 10 гривень, яєчня за 7,80 грн, смажений короп за 12 і ще приблизно 4 десятки страв у схожому ціновому діапазоні);

- прокат усього підряд, у тому числі човни і катамарани;

- кілька маленьких магазинчиків зі сталим курортним асортиментом.

Фото: Зроблено в Україні

Звісно, все це я кажу про центральну частину озера Світязь.

Але де поїсти, де купити їжі, куди звернутися до лікаря і на чому покатати дітей ― все це у більшій або меншій мірі є на всіх центральних озерах.

Оцінка ― 4.

6 балів ми зняли за певну недоглянутість прибережної зони, занедбаний вигляд ринку і вулиць, неохайні кафе.

Проживання

Бази відпочинку, які збереглися з радянських часів. Приватні садиби з номерами без претензій на комфорт. Приватні садиби з номерами з претензією на комфорт. Приватні садиби з дійсно комфортними номерами. Зустрічаються навіть садиби, які пропонують СПА-послуги.

Якість життя ― із розряду «як повезе». В акуратних господарів усе зроблено з любов’ю до життя.

Особисто ми жили на відносно новій приватній базі, в затишній кімнаті з кондиціонером і завареними вікнами.

На спільній кухні було відверто брудно. Але, в принципі, це такі дрібниці у порівнянні з привітністю і щирою посмішкою☺

Вартість проживання сильно залежить від класу житла і апетитів господарів. Ліжко-місце найпростішого житла поруч із кафе «Альф-2» ― 60-70 грн.

Номер на трьох, в якому ми жили, ― 900 грн на добу. І він був не вартий навіть половини цих грошей. У середньому, проживання сім‘ї з трьох чоловік (2 дорослих + дитина) обійдеться в 350-600 грн на день, якщо ми говоримо про більш-менш комфортні умови.

Оцінка ― 7.

3 бали знімаємо за диспропорцію між акуратними і неакуратними господарями не на користь перших.

Розваги

Власне кажучи, озеро.

Фото: Зроблено в Україні

Катамарани, риболовля «не-знаю-кого-спіймаю» (адже у Шацьких озерах водиться аж 31 вид риби), автопробіги по бездоріжжю чи до інших озер. Заплив на човні до острова посередині озера Світязь і фотки в Інстаграм звідти. Шашлики і все, що ви вигадаєте ще. Самі, все самі.

У Шацьку для кожного знайдеться своє озерце. Насолоджуйтеся!

Оцінка ― 10, тому що ви їдете заради озер, а вони тут є.

Можливість відпочинку з дітьми

Шацькі озера з цього погляду універсальні. Якщо ви їдете з дітьми, просто обирайте озеро з більш пристосованою для дітей інфраструктурою ― наприклад, Пісочне або Світязь. Якщо з компанією на рибалку ― то відокремлений закуток подалі від баз.

Фото: Зроблено в Україні

Єдине, для чого не пристосовано це місце ― це романтика. Тому що у будь-якому готелі, у будь-якій садибі буде багато чудових і галасливих діток, і крики «Свєтааааа! Їсти бігоооооом!» трохи затьмарять ваші плани на обмін ніжними поглядами і багатозначне мовчання.

Оцінка ― 10, оскільки ми говоримо саме про дітей.

Чистота

Все, що залежить від Шацьких озер, зроблено на відмінно ― це місце вважається одним із найбільш екологічно чистих в Україні. А от люди підкачали, тому оцінка ― 7 балів.

WI-FI, мобільний зв’язок

Все є. Інтернет повільний, проте ви ж сюди приїхали не у фейсбуці сидіти, тож так вам і треба.

Оцінка ― 8. Мінус 2 бали за швидкість інтернету і його тонку душевну організацію.

Безпека

Той випадок, коли безпека залежить від можливостей: чим дорожче ви живете, тим дешевше відбудетесь☺ А в цілому регіон спокійний.

Фото: Зроблено в Україні

Оцінка ― 8 балів.

Ну і сповнений глибокого змісту висновок

Якщо ви такий самий похмурий соціопат, як я, отримайте своє сибаритське задоволення, вибираючи місце подалі від центру Світязя.

Чим ближче до білоруського кордону, тим чомусь чистіше.

Взагалі це красиве місце, особливо заходи сонця і світанки. Стоячи на березі одного з найбільших озер в Україні, пам’ятайте ― приїжджаючи сюди, ви у будь-якому разі підтримуєте вітчизняного виробника. А ваше волосся буде ніжним і шовковистим!

Фото: Зроблено в Україні

Проект "Знайдено в Україні" Проект "Знайдено в Україні" , У пошуках місць для відпочинку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram