ГоловнаБлогиБлог Івана Крулько

Зробимо Україну українською!

Поки радянські топоніми ще залишаються пережитками для нової української реальності, молоді ентузіасти перефарбовують її у синьо-жовті кольори.

Фото: Надано автором

Все більше українських міст зустрічають уже не сумними бетонними знаками – «Батьківщина Молода» разом з громадськими активістами продовжують розфарбовувати колись безликі назви українських міст, що розташовані на під’їзних шляхах до них, у кольори національного стягу. І для цього не потрібно збирати безліч підписів та дозволів у лінивих бюрократичних кабінетах. Лише згода міського голови, кілька пар швидких рук, фарба, ентузіазм і хороший настрій.

Не «ленінопадом» єдиним

І якщо скептики скажуть, що це дитячі пустощі, то вони сильно помиляються. Адже значення цього явища набагато глибше. По-перше, це ініціатива активної молоді – основного носія національної свідомості, – яка уже долучається до державотворчих процесів, а згодом прийматиме важливі рішення та реалізовуватиме їх у життя.

По-друге, це згуртування навколо спільної справи. І якщо Майдан став силою руйнування злочинного режиму, то зараз настав час трансформувати цю енергію у створення оновленої реальності, в тому числі, і оновленого оточуючого середовища.

По-третє, що найбільш важливо, це шлях до остаточної заміни радянських символів на національну символіку. А як відомо, символи є одним з найважливіших елементів суспільної свідомості та історичної спадщини, визначають рамки світогляду людини, а отже, її спосіб мислення та дій. І сьогодні ми спостерігаємо таку важливу трансформацію у свідомості українців – від «совка» до сучасної європейської нації.

Тому, почавши з «ленінопаду», ми повинні продовжувати цикл цих змін у кожному місті та селі України.

Під найбільшим стягом

Запит суспільства на переоцінку старих символів показала попередня наша акція - розгортання найбільшого прапору України. Люди сприйняли його не просто позитивно – це ставало подією загальноміського масштабу, до якої долучалися жителі різних вікових груп та соціальних прошарків.

Прапор здійснив подорож від Львова до Миколаєва. Мета – розгорнути на найбільшій площі в українському Донецьку. І ми це обов’язково зробимо, адже Донбас – це Україна.

І що цікаво – ми отримуємо безліч дзвінків з різних міст та містечок України з проханням розгорнути прапор-рекордсмен! Про що це свідчить? В Україні значно підвищився рівень патріотизму, а українці за кілька останніх місяців відчули себе справді націю.

РS: «Батьківщина Молода» в ініціативі розфарбування назв населених пунктів у національні кольори не претендує на монополію. Запрошуємо всіх людей доброї волі долучатися цієї потрібної справи.

Зробити Україну українською – це справа кожного патріота.

Іван Крулько Іван Крулько , Народний депутат України від фракції "Батьківщина".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram