ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

У морзі

На днях “Пошукова ініціатива” перевірила морг 5 міської лікарні Києва. І побачила неочікуване...

Фото: Надано автором

В останнє з патологоанатомом пошуковці спілкувались ще наприкінці березня. Спершу ми побували у центральному, що на вул. Оранжерейній. У їхніх камерах зберігались тіла нині Героїв Небесної сотні — Топія та Бойка. Згодом оглядали морг госпіталя СБУ. І ось тепер довелось вкотре.

Недавно нам написали про лютневі події таке: “Є інфа від родичів, які навідалися сьогодні до моргу 5-ої київської лікарні! Місцевий патологоанатом сказав, що там багато трупів майданівців, більшість з вогнепальними пораненнями! Обмовився, що вже "нема куди цивільних складати..."

Ми багато отримуємо подібної інформації про “сотні спалених у крематорії” та “втоплених у каналізаційних водах”. 99 зі 100 випадків звичайно — перебільшені чутки, “липа”. Тож до будь-яких джерел звикли ставитись критично. Цього разу теж.

Побачити нутрощі моргу виявилось на диво просто. Патологоанатом з філософським ім'ям Платон спокійно провів нас до камери зберігання. Кажемо йому про нашу підозру. Далі шмат діалогу:

“Скільки трупів було у вашому відділені взимку?

- Небагато. Може троє.

- Їх ідентифіковано?

- Більшість. Один безхатько з Лівого берегу Києва.

- А чи були серед них люди з Майдану?

- Розумію ваш натяк. Але кажу вам напевне — до нас вбитих майданівців ніхто не звозив... Щоправда один таки був. До тепер зберігається у нас. Хочете глянути?”

Платон відчинив двері темної кімнати. На п'яти носилках лежали пошматовані трупи.

“А ось ніби майданівець - 41-річний Олексій Холиця. - Тіло чоловіка лежало просто долілиць на підлозі. - Він у нас з 11 березня. Помер від менінгоенцефаліту. Ознак насильної смерті немає”.

Опізнати труп нині майже не можливо — увесь чорний. Олексій після Майдану лікувався в 5 лікарні від того вірусу і тут же помер. Тобто без криміналу. Але чому чоловіка досі по-людськи не поховали? Хто знає про нього?

“ Поховати чоловіка не можемо вже 3 місяці. Місто не дало грошей, а рідні не забирають. Міліція “відкатала” відбитки пальців і поїхала”, - пояснив Платон.

Хто ж насправді Олексій? Чи справді був він на Майдані і чому його нікому поховати? З усією купою питань “Пошукова” готує офіційний запит до МВС.

Крім того чекаємо інформації від слідчих карного розшуку. На щастя, вдалось налагодити з ними співпрацю впродовж останнього місяця.

PS: Дізнатися докладніше про роботу «Пошукової ініціативи» можна на сторінці Facebook.

Коли ж є важливі факти, що стосується зниклих активістів, або змога допомогти - телефонуйте на гарячу лінію 067 866 45 74 або 093 049 59 43

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram