ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

Як риба об лід

Один знайомий слідчий-ветеран сказав: “Дарма не сподівайтесь, що тепер вас почують. У міністерствах думають, як пристосуватись до нової реальності, а не шукати зниклих майданівців”.

Мудрість цієї сакральної поради “Пошукова ініціатива” зрозуміла після того, як від силовиків отримала чергову порцію макулатури. По-іншому відписки МВС, СБУ та Генпрокуратури й не назвеш. Інші організації до яких звертались пошуковики теж далеко не втекли. Ось, до прикладу, пан Наливайченко твердить, що питання вивчили, але то не їхня компетенція. І взагалі, шукати зниклих має міліція, а не волонтери. У СБУ напружували мізки, аби підготувати таку відповідь більше місяця. (ФОТО-ДОК)

Фото: Надано автором

Далі коротко, але наочно.

Генпрокуратура відповіла на запит, зроблений ще в березні. Там вважають, що виокремити факти зникнення активістів із загальної статистики не можливо. Це зробити заважає якась недолуга програма. А загалом повторюють мантру МВС — шукати треба лише двох — Шинкарука із Вінничини і Тарасенка з Херсонщини. Хоча у нашому списку — 96 людей (ФОТО-ДОК)

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

МВС. Пан Аваков знову скопіював себе самого. Схоже прохання дати більше часу ми отримували місяць тому. Видно часу серйозно зайнятися зниклими у міліціянтів й далі бракує. (ФОТО-ДОК)

Фото: Надано автором

Інцидент в м. Арсенальній. Нагадуємо, про що йдеться. Поблизу входу до метро вночі 23 квітня та над ранок зібралось кількадесят міліціонерів і кілька швидких. Наші джерела твердили, що звідти виносили 4 носилки, накритих чорним пакетом. Міліція тоді від коментарів навідріз відхрестилася. Ми, звичайно, зробили запити через депутата. Маємо такі відповіді.

Київський метрополітен пояснив, що о 2 ночі, в підземці замінювали рекламу. Саме її і запаковували у чорні пакети. Версія МВС: у чорних пакетах працівники виносили сміття. Помічаєте, щось не сходиться? Але припустімо на хвильку, що там були якісь відходи. Та відколи ритуал викидання сміття супроводжують наряди міліції й карети швидкої? То що насправді в тих пакетах? (ФОТО-ДОК)

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Броварське кладовище. З міської ради Броварів нам знову надіслали купу неважливої інформації. Докладних фактів по підозрілому для нас місцю поховань на міському цвинтарі — анічичирк. Купу необов'язкової статистики. А треба було відповісти — дані про невідомих та коли й куди поховали; чому відсутня розпізнавальна інформації на конкретних хрестах. (ФОТО-ДОК)

Фото: Надано автором

Південне кладовище. Ритуальна служба КМДА нас запевнила: “Невідомих і безхатьків тут не ховають, а крематорій для тварин не працює”. Дивну інформацію, котру раніше повідомляли “Пошуковій ініціативі” стосовно Південного цвинтаря, ми поки відкидаємо. (фото-док)

Фото: Надано автором

І, нарешті, “свята корова” усіх пліток про сотні безвісті зниклих — крематорій на Байковому. Бодай щось нам відповіли усі, до кого ми зверталися. Тільки не звідти. А запитували ми чітко: доступ до реєстрів, камер спостереження, газових лічильників, статево-вікові характеристики спалених за період Майдану.

Декілька тижнів тому ми подали скаргу до Генпрокуратури на цю загадкову установу за незаконне приховування важливої інформації. Травень позаду — реакції нуль!

Ліричний відступ. Робота пошуковиків-волонтерів збоку може нагадувати систематичний мазохізм — ми добровільно б'ємось головою об залізобетонну стіну. Час від часу вдається пробити тріщину. Але не понад те. Машина бюрократії міцна.

З іншого боку — успіхи є. І найбільші - це знайдені люди. За травень таких— 17.

PS: Дізнатися докладніше про роботу «Пошукової ініціативи» можна на сторінці Facebook.

Коли ж є важлива, а, головне, достовірна інформація, що стосується зниклих активістів - телефонуйте на гарячу лінію 067 866 45 74 або 093 049 59 43

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram