ГоловнаБлогиБлог Івана Крулько

Як молодь зі Сходу та Заходу «зшивала» Україну

Не такий страшний бандерівець, як його малюють на Сході. Не такі вже вони й москалі – українці Донбасу. Молодь руйнує стереотипи. Це підтвердив Форум молоді «Схід і захід разом», який днями пройшов у Львові з ініціативи «Батьківщини молодої» за підтримки Юлії Тимошенко.

Фото: Надано автором

«У мене одне питання – чому наші батьки не дозволяють нам їхати сюди, у Львів? Я перевірила, тут нема бандерівців» – у цій репліці студентки Олени з Донецька прозвучав головний запит молодого покоління українців – їм не вистачає комунікації та спілкування. Молодь хоче відкрити для себе Україну.

Зламати «москалодетектор»

Вони – інші, не зашорені радянською пропагандою та анекдотами з Луб’янки про «вуйкуватих» дядків. Молодь Сходу вже не хоче споживати каналізаційний продукт переробки радянської та відтепер – і російської пропаганди. Вони хочуть здобути хорошу європейську освіту, знайти гідну роботу та перспективну кар’єру, доступні кредити на житло. Це їхні цінності - цінності звичайних європейців. Їм не потрібен придуманий у Кремлі сепаратизм, ненависть до «потойбічних» мешканців правобережжя Дніпра.

Однак, Путін уже зробив помилку, якою ми зобов’язані скористатися. Молоді не потрібен ні москалодетектор, ні інструкція з виявлення небезпечних націоналістичних елементів. Тому наше завдання – познайомити студентів з різних областей, створити для них майданчик для знаходження того, що об’єднує, а не роз’єднує. Досить мовчати «мовою ворожості», час – говорити мовою спільних цінностей та інтересів.

На травневі для сотні молодих людей з Донеччини та Луганщини ця кремлівська «розфарбована завіса» впала. Це лише початок.

«Схід і Захід разом»

«У нас є віра в те, що Україна буде єдина», - так завершила свій виступ Олена, яка вже другий день «шукала бандерівців» у Львові. Цей маленький епізод став зрізом настрою молоді, яка презентувала український Донбас на форумі у Львові.

Цей настрій виник спонтанно, але сміливо та неочікувано для всіх. Так неочікувано їм перестало бути страшно у Львові-«Бандерштаті». Неочікувано веселою та запальною виявилася етномузика від ТаРути. Неочікувано «звичайними людьми», гостинними та доброзичливими виявилися львівські колеги. А «спільна мова» виявилася дуже навіть зрозумілою, з однаковими поняттями та розділовими знаками.

Тому учасники форму запропонували зробити подібні обміни регулярними та закріпити на рівні Державної програми, яку повинен впровадити майбутній Президент України. Студенти «вживу» переконалися, що саме таке безпосереднє спілкування та знайомство допоможе зруйнувати стереотипи про «відмінність та ворожіть» мешканців східних та західних областей України, які кілька століть насаджувалися Російською імперією, СРСР, а тепер - путлерівською Росією.

Ця «східна сотня» уже розповідає своїм друзям, батькам та колегам, що в українців обох берегів Дніпра є спільні проблеми, які потрібно долати, і спільні цінності, які об’єднують.

І розповідають про це не тільки землякам, а й «кривавому Путіну». Цього звернення, яке було прийнято одноголосно на формі, неможливо залишити поза увагою.

Обращение участников украинского молодёжного форума «Восток и Запад вместе» к Владимиру Путину

Мы, молодёжь с Востока и Запада Украины, заявляем, что Украина является независимым унитарным государством в признанных мировым сообществом, в том числе Россией, границах.

Ваша пропаганда, которая направлена на разъединение Украины, не изменилась со времён Российской империи и советского режима. Она стала продолжением политики против украинцев, которые хотели построить независимую Украину. Патриотов Украины в разные исторические периоды российская пропаганда называла «мазепинцами», «петлюровцами», «бандеровцами». К сожалению, эта тенденция продолжается и сегодня.

В ХХI столетии вы решили действовать так же, как и худшие диктаторские режимы в истории человечества, совершая преступления против граждан соседней страны на ее же территории. И вы продолжаете цинично блефовать и прикрывать лживой пропагандой вооруженную против украинского народа армию, как в свое время большевики скрывали голодомор и тотальные репрессии в Украине.

Вы не учли, что украинцы Востока и Запада – единый народ, мы имеем намного больше общего, чем отличий. И сейчас вы объединили нас еще сильнее против войны и террора, которые российские диверсанты пытаются экспортировать. Своими действиями вы превращаете Россию в страну-оккупанта и делаете наши народы врагами.

Помните, что режимы рушатся, а народы остаются жить и развиваться. Подобная античеловеческая политика изначально обречена на провал.

Прекратите экспортировать войну и терроризм в Украину!

Прекратите убивать наших граждан!

Мы защитим Украину!

Р. S. Якщо одним словом – ПТН-ПНХ.

P. P. S. Пам’ятаєте анекдот про слово «Україна», викладене очима москалів? Так от, очі української молоді Сходу та Заходу дивляться в одному напрямі – європейської, заможної та єдиної України.

А як потрібно вшановувати Україну молодь продемонструвала – розгортанням найбільшого прапора України в світі (2400 м2), що стало кульмінацією форуму молоді «Схід і захід разом».

Іван Крулько Іван Крулько , Народний депутат України від фракції "Батьківщина".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram