ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

Як Аваков зниклих активістів шукає

Більше двох місяців «Пошукова ініціатива Майдану» спільно з волонтерами дерлись крізь хащі лісів довкола Києва, пірнали, пролазили лабіринтами каналізацій, перевіряли морги та кладовища. А ще ми написали купу запитів від імені депутата Верховної Ради, в тім числі й до силових структур

І, нарешті, сталось! Головний МВСівець, Арсен Аваков відреагував. По-своєму, скупо. Написання трьох абзаців у пана міністра зайняло пів місяця. А зводиться відповідь до такого: «перевірка триває і закінчиться вона не скоро». Мовляв, «нічого нам запитами набридати».

Фото: Предоставлено автором

Конкретики – жодної. Ні слова про оперативні заходи, статистику зниклих чи невпізнаних за період Євромайдану. Немає й інформації по інциденту, що стався на Броварському кладовищі чи нещодавню пригоду на метро Арсенальній.

Міліції ніколи! У неї купа справ на Сході країни. Вона посилено бореться із сепаратистами та іншими поганими людьми. Такі, ймовірні, пріоритети у правоохоронців. Дай Боже, аби швидше поборола!

Бо, щонайменше, сотня людей досі у списку зниклих «Пошукової ініціативи». Їх шукають рідні, побратими, шукають громадські активісти. Схоже, усі, крім тих, хто має це робити. Дай Боже, аби всі вони повернулись додому живими! А волонтери-пошуковці – до свого звичного життя.

І насамкінець про відповіді на решту запитів.

Згідно із статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», будь-який держорган повинен дати письмову відповідь впродовж 10 днів. Цю норму порушили чи не всі структури до яких ми звертались. Наприклад, Васильківська та Броварська міська рада мудрували відповідь щодо місцевих цвинтарів 18 днів. Але таки вимучили.

Фото: Предоставлено автором

Фото: Предоставлено автором

Натомість, СБУ і Генпрокуратура навіть цього не спромоглись зробити. Ознак життя з їхнього боку донині немає. (Фото запитів до СБУ)

Фото: Предоставлено автором

Адекватно відповіли лише на сміттєспалювальному заводі «Енергія». Чітко і зрозуміло. Без звичної бюрократичної маячні.

Фото: Предоставлено автором

Втім, найбільше інтригує поведінка іншої установи – РС СКП «Київський Крематорій». Одна лиш «Пошукова ініціатива» зробила 2 інформаційних запити – 7 і 14 квітня. Знаємо, що окрім нас, у крематорій звертались інші громадські організації та деякі журналісти-розслідувальники.

Фото: Предоставлено автором

Фото: Предоставлено автором

Овіяна легендарними чутками установа та її керівництво як води в рот набрали.

Коли все гаразд, то нащо підігрівати плітки про сотні спалених майданівців до ще більшого градусу. Може є що замовчувати?

П.С. Дізнатися більше про роботу «Пошукової ініціативи» можна на сторінці Facebook.

Коли ж є важлива, а, головне, достовірна інформація, що стосується зниклих активістів - телефонуйте на гарячу лінію 067 866 45 74 або 093 049 59 43

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram