ГоловнаБлогиБлог Ольги Бельковой

Модне місто: як?

Напередодні виборів мера та депутатів міських рад ми мусимо задуматися чого саме нам не вистачає у наших містах. Я люблю Київ, але подорожуючи світом весь час мрію про якісь маленькі речі, які би трошки осучаснили і нашу столицю у сенсі використання технологій і зовнішнього вигляду.

Ось 5 простих речей, які точно можна зробити:

Безкоштовний Wi-Fiпо всьому місту, особливо біля місць, якими ми пишаємося. Важливо, щоб кияни та гості реально могли би отримати необхідну інформацію швидко і прямо на місці! Фінансування муніципального доступу до інтернету вже було відпрацьовано у багатьох столицях світу. Це може бути приватно-публічне партнерство із провайдерами, а може бути навіть і рекламна модель, у якій місцеві підприємці платитимуть місту за спрямування користувачів до їх послуг.

Мобільні додатки від мерії – 1) Туристичні гіди та корисна інформація для туристів 2) Офіційне вікно для послуг киянам 3) Статистична інформація або бази даних, які потрібні киянам, науковцям та бізнесменам для розвитку їх ідей. Місто має бути цікавим його гостям, має швидко та ефективно допомагати киянам і бізнесменам з рекламою для перших і інших. Мерія має унікальну інформацію і певну довіру від гостей, які треба трансформувати у найбільш динамічну та перспективну форму – мобільну. Багато з додатків можуть стати в нагоді для збору коштів – за паркування, за всі місцеві збори, за видачу документів і тд. Це не просто зручно, а й прозоро та ефективно з точки зору бюджету міста.

Бібліотеки на сучасний лад: можливо, центри підприємництва, центри туризму або суспільні центри? Бібліотеки втрачають свій первинний зміст для сучасної молоді. Люди все менше читають паперові видання, переходять до більш зручних електронних форм і все менше звертаються до бібліотек. З цим мало що можна зробити на рівні звичок людей, але можна зробити зміст бібліотеки іншим. Ті з них, які ще залишилися в Києві можна було б “реформувати” у заклади, які разом із видачею книжок стали би центром зустрічей громади того чи іншого району, давали б доступ до електронних підписок та інтернету тим, хто не має домашнього.

Сучасне мистецтво як частина архітектури. Старовинну архітектуру відновити неможливо або дуже дорого. Значно легше і дешевше дати можливість через конкурс запропонувати молодим художникам прикрашення “негарного Києва”. Стіни деяких старих заводів, ЖЕКів, мостів так і просяться для того, щоб їх розмалювали. І тоді, киянам буде приємніше, а Київ зможе зацікавити туристів не тільки традиційними пам’ятками, гарною іжею і щирими людьми, а й маленьким Києналле.

Гарні, сучасні місця для сидіння та відпочинку у всіх парках та біля всіх музеїв. Ми всі, кияни і гості всього лише люди. А відтак, стомлюємося і нам варто час від часу відпочити, присісти та подивитися, до речі, на свій смартфон у всі чудові додатки – чи то новини, чи то соціальні мережі, чи то підказки муніципальної влади про певний сервіс. Місто поки що не подбало про те, щоб всім всім хотілося бути якомога довше в ньому. В Нью-Йоркському Централ-Парку всі місця для сидіння вшановують пам’ять і добрі вчинки нью-йоркців. Думаю, що і в Києві є чимало людей, які були б зацікавлені у тому, щоб увіковічити своє ім’я для того, щоб бути корисними іншим.

Ці ідеї, незалежно від методів фінансування, вимагають від людей, які будуть приймати рішення від імені Києва (мера та депутатів ради) розуміння та політичної волі. Кияни та чиновники повинні разом домовитися яким бути Києву в майбутньому. Мені б хотілося, щоб модним!

Ольга Белькова Ольга Белькова , Народный депутат Украины
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram