ГоловнаБлогиБлог Тетяни Хитрик

Фонтан державних коштів… до кишені Андрієвського

Для когось з депутатів обрання їх до Верховної ради це гарантія захисту їх бізнесу, отримання для нього тендерів та втілення схем відмивання державних коштів, які вони роками відпрацьовували та втілювали на всіх рівнях – районної ради, Київради…

Фото: надано автором

Столичний забудовник Дмитро Андрієвський роками не лише оберігає свою будівельну компанію «Інтеко», намагається розвивати її за державний кошт та забезпечує для неї найласіші тендери…

Незабаром столицю Києва, де загинула Небесна сотня, будуть розбудовувати, залучаючи будівельні компанії, тож Дмитро намагається активно взяти у цьому участь та заробити. Кажуть, що знову збирається ремонтувати столичні фонтани… Але, варто нагадати, про його аферу із співочими фонтанами, які він будував у Києві… не лише не допустити до державної годівниці, а й попереднє виконання робіт перевірити..

Компанія ТОВ "Інтекко інжиніринг", що входить до холдингу Інтеко, в якому Андрієвський Дмитро Йосипович є головою ради директорів, виграла тендер з ремонту фонтанів напроти входу до кінотеатру "Орбіта" на Хрещатику, 29, та каскадного фонтану на вул. Червоноармійській, 119. Вартість таких робіт становила 9 мільйонів гривень!!! з терміном виконання до 28 жовтня 2011 року, але лише в квітні 2012 року фонтан побачили кияни та гості. Втім такі кошти на реконструкцію вже існуючих фонтанів, які в результаті виявились не дуже співучими, просто вражає.

"Інтеко інжиніринг" є засновником ТОВ "Сітібудмайстер". У 2008 році разом з фірмою Дмитра Андрієвського до складу засновників "Сітібудмайстра" ввійшли начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Києві та голова держслужби з питань національної культурної спадщини. Така дружба могла стати вагомою перевагою під час проведення тендерних процедур в яких переміг Дмитро. Адже колишні його колеги-депутати по Київраді, фактично мали найбільший вплив на вирішення архітектурно-будівельних питань в столиці. І вони є бізнес-партнерами корпорації Андрієвського, яка отримала такий ласий шмат мільйонів на облагородження фонтанів.

Втім і такі фонтани, які не надто співають працювали минулого року не постійно і всього лише півгодини. Йдеться про Овальний фонтан на вулиці Хрещатик, 25 і каскадний, який розташований на вулиці Червоноармійській, 119, між музеєм Марії Заньковецької та пам’ятником Гії Гонгадзе.

Фонтани, збудовані ще за радянських часів, тому звісно вимагали ремонту… Охочих відремонтувати знайшлось чимало, лише депутат Київради Дмитро Андрієвський отримав тендер для своєї фірми.

«Овальний фонтан є водною спорудою, яка внаслідок тривалого використання, пошкоджена та в сукупності з працюючим обладнанням втратила свою актуальність, привабливість та сучасність», – вказано в конкурсній документації стосовно фонтану на Хрещатику.

«Чаші фонтану виконані з армованого бетону та облицьовані плитами з граніту, які, внаслідок довготривалого використання, пошкоджені» – йдеться про фонтан з п’ятьма чашами на Червоноармійській.

Люкс вирішили наводити в дусі нових часів – фонтани будуть не лише воду ганяти, а ще й світитимуться.

Тендерні угоди щодо ремонту фонтанів було укладено ще 19 липня. Отже ремонт фонтану напроти ЦУМУ було оцінено в 3,90 млн грн., червоноармійського – 4,90 млн грн. Загалом - майже 9 мільйонів, тоді журналісти програми «Наші гроші» (1+1) провели своє розслідування та проінформували громадськість: «Ми подивились, які ще будівельно-ремонтні тендери проводились останніми днями. І побачили, що на суму, співставну з «фонтанними» мільйонами, в різних куточках України були замовлені такі роботи:

• капремонт внутрішніх приміщень Національного академічного театру Російської драми ім. Лесі Українки в Києві – 0,42 млн грн.;

• облаштування приміщень під розміщення амбулаторії лікарів сімейної медицини по вул.Цитадельна, 5/9 в Києві – 0,76 млн грн.;

• реконструкція будівлі під міський історико-краєзнавчий музей в Кривому Розі – 1,27 млн грн.;

• будівництво газової котельні міської поліклініки по вул.Індустріальній, 89 в Мелітополі – 1,03 млн грн.;

• будівництво гірськолижної траси для реабілітації інвалідів (ІІ черга) в селі Яворів Львівської обл. – 0,67 млн грн.;

• капремонт щелепно-лицевого корпусу лікарні швидкої медичної допомоги в Маріуполі – 0,85 млн грн.;

• капітальний ремонт будівлі тиру «Динамо» у Вінниці за 1,00 млн грн.;

• капремонт школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування в Котовську Одеської обл. – 0,47 млн грн.;

• капремонт будівель психіатричної лікарні №1 в Одесі за 0,85 млн грн.;

• реконструкція Воронівської загальноосвітньої школи в Миколаївській обл. – 1,07 млн грн.;

• реконструкція дитячого садка для розміщення жіночої консультації із денним стаціонаром ЦМЛ №9 в Донецьку за 0,58 млн грн.

Вибачайте за такий довгий перелік. Але він і є сам по собі питання: а чи не забагато КМДА заплатить за фонтанний гламур? Кому ці 9 мільйонів покращать життя вже сьогодні?»

Втім керувати забудовою Києва та отримувати немаленькі тендери Дмитро Андрієвський завжди прагнув, ще з часів створення Генерального плану забудови Києва, в якому він брав участь разом із своїми покровителями Омельченком та Бабушкіним, з часів його керівництва корпорацією"Київпідземшляхбуд», яка отримувала немалі кошти за проведення робіт, але деякі і до цього часу не отримала…

Але це вже зовсім інша, наступна історія…

Тетяна Хитрик Тетяна Хитрик , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram