ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Корупційна контрреволюція

Мене днями журналісти спитали, чи можна вважати анексію Криму платою за євроінтеграцію України. Я заперечив, бо анексією Криму ми розрахувались за 22 року тотальної корупції в нашій країні. Причому вина за це не тільки на можновладцях, а на кожному з нас. Саме ми готові були підтримувати тих чи інших політиків, незважаючи на їх корупційні методи діяльності. Ми діяли за принципом «це корупціонер, але це наш корупціонер», не усвідомлюючи, що нам всім доведеться платити за це. При цьому ми заплатили не тільки «Небесною сотнею» та Кримом. Ми платили всі ці роки деградацією економіки та науки, мільйонами емігрантів, які, мабуть, назавжди покинули Україну, щорічними десятками тисяч вбитих на дорогах, виробництвах, померлих від наркотиків та алкогольних отруєнь.

Фото: Макс Левин

Якщо події на Майдані можна називати революцією, тоді слід казати, що то була антикорупційна революція. Це був протест не проти особи Януковича. Це був протест проти тотальної корупції та безчинств в країні і Янукович був лише уособленням цього жахіття. Зараз, на жаль, ми спостерігаємо, корупційну контрреволюцію. І річ не в тім, що при владі опинились ВО «Батьківщина» і ВО «Свобода» - такі ж саме корупційні структури, якою є «Партія регіонів». Найгірше, що сьогодні ми спостерігаємо, це те, що метастази корупції знову охоплюють всю країну.

Практично жодних рішень щодо протидії корупції не затверджено парламентом. Не відкрито реєстр прав власності на об’єкти нерухомості, не відмінено закон, яким закрили інформацію про закупівлі на сотні мільярдів гривень, що здійснюється щорічно державними підприємствами, не затверджена вимога про обов’язковість оприлюднення інформації про статки, доходи та витрати не тільки держчиновників, але і членів їх родин.

Всі ключові призначення погоджуються особисто з Юлією Тимошенко, і після проведення співбесіди з нею. Всі кандидатури від ВО «Свобода» погоджуються з головним спонсором цієї політичної сили - Ігорем Кривецьким, з людиною з вельми темним минулим. Народні депутати – члени ВО «Свобода» безкарно застосовують насилля, і ми чудово розуміємо, що ніхто з них не буде притягнутий до кримінальної відповідальності за це. Новопризначений Голова КМДА Володимир Бондаренко, навіть, не приховує, що всупереч Конституції не збирається здавати мандат народного депутата.

Савіку Шустеру без жодних конкурсів віддали прайм-тайм на УТ-1, і очевидно, що це було зроблено під домовленість його негласної підтримки Юлії Тимошенко на президентських виборах. Зараз ми знову побачимо появу сотень ботів, які будуть виславляти Тимошенко та облаюватимуть всіх, хто критично ставиться до неї.

Для мене очевидно, якщо у найближчі тижні громадські активісти, суспільство в цілому, не виступлять з жорсткими протестами проти сьогоднішніх провладних діячів і не зламають хребет корупційній контрреволюції, тоді нас чекає той самий корупційний морок, який призвів до жахливої трагедії 2014 року.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram